Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dopuszczalność wprowadzania do obrotu produktów przetworzonych przez grupy producentów rolnych

Tytuł:
Dopuszczalność wprowadzania do obrotu produktów przetworzonych przez grupy producentów rolnych
Market admissibility of products processed by agricultural producer groups
Sul problema di immettere in commercio i prodotti trasformati da gruppi di produttori agricoli
Autorzy:
Baum, Mikołaj
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1490443.pdf
Data publikacji:
2021-06-23
Wydawca:
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Tematy:
gruppi di produttori agricoli
politica strutturale
politica agricola comune
groups of agricultural producers
structural policy
common agricultural policy
grupy producentów rolnych
polityka strukturalna
Wspólna Polityka Rolna
Źródło:
Przegląd Prawa Rolnego; 2021, 1(28); 185-202
1897-7626
2719-7026
Język:
polski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, czy w świetle obowiązujących przepisów prawa wspólnotowego i krajowego dopuszczalne jest wprowadzanie do obrotu przez uznane grupy producentów rolnych produktów dostarczonych przez członków lub podmioty spoza tego grona po ich przetworzeniu. Problem nie był dotąd podejmowany w literaturze, a ma istotny walor praktyczny. Kwestia przetwarzania produktów rolnych przez grupy uznane na podstawie ustawy o grupach producentów rolnych i ich związkach ma bezpośredni wpływ na ocenę spełniania przez grupy warunków uznania, a także utrzymania lub utraty tego statusu i co za tym idzie – przywilejów z nim związanych w postaci pomocy finansowej ze środków UE, zwolnień podatkowych czy dopłat do kredytów preferencyjnych. W artykule dokonano analizy prawa wspólnotowego pierwotnego i wtórnego oraz przepisów dotyczących pomocy finansowej ze środków Unii Europejskiej, a także wyroku Trybunału Sprawiedliwości. Wnioski prowadzą do twierdzącej odpowiedzi na postawione pytanie.

L’articolo si propone di rispondere alla domanda se permettere, alla luce della vigente normativa dell’Ue e di quella nazionale, ai gruppi riconosciuti di produttori agricoli di immettere in commercio i prodotti trasformati, forniti loro da soci o soggetti al di fuori del gruppo. Finora il problema non è stato discusso in letteratura, nonostante una significativa dimensione pratica. La questione di come i prodotti vengano trasformati ha un impatto diretto sul processo in cui si valuta se i gruppi di produttori agricoli (che conseguono il riconoscimento ai sensi della legge sui gruppi di produttori agricoli e le loro associazioni) continueranno a soddisfare i criteri per il riconoscimento accordato, e di conseguenza se riusciranno a mantenere lo status assegnato, e in realtà i relativi privilegi, quali aiuti finanziari provenienti da fondi dell’Ue, esenzioni fiscali, agevolazioni sui prestiti preferenziali. L'autore analizza il diritto comunitario primario e secondario, nonché le disposizioni concernenti il contributo finanziario proveniente da fondi dell'Unione europea, come anche la sentenza della Corte di giustizia. Le conclusioni portano a dare una risposta affermativa alla domanda posta.

The aim of the article was an attempt to answer the question whether, in the light of the current provisions of EU law and Polish law, it is possible for recognised groups of agricultural producers to market products supplied by their members as well as entities from outside the group. This issue has not been addressed in the literature but it is of a significant practical value. The processing of agricultural products by groups recognised as such pursuant to the Act on agricultural producer groups and their associations has a direct impact on the assessment whether these groups have satisfied the conditions for recognition, which means whether they will retain or lose this status and, therefore the privileges related to it in the form of financial aid from the EU funds, tax exemptions or subsidies to preferential credits. The primary and secondary European Union law and regulations concerning financial aid from EU funds, as well as the relevant judgment of the Court of Justice in the matter in question have been analysed with a conclusion leading to an affirmative answer to the question posed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies