Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Detection of irradiated components in flavour blends composed of non-irradiated spices, herbs and vegetable seasonings by thermoluminescence method

Tytuł:
Detection of irradiated components in flavour blends composed of non-irradiated spices, herbs and vegetable seasonings by thermoluminescence method
Autorzy:
Malec-Czechowska, K.
Stachowicz, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/148473.pdf
Data publikacji:
2003
Wydawca:
Instytut Chemii i Techniki Jądrowej
Tematy:
detection
irradiated foods
blends
thermoluminescence
Źródło:
Nukleonika; 2003, 48, 3; 127-132
0029-5922
1508-5791
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The results of experiments on the detection of irradiated component in commercial flavour blends composed of a mixture of non-irradiated spices, herbs and seasonings are presented. A method based on the thermoluminescence measurements on silicate minerals isolated from blends has been adapted. It has been proved that by applying this technique it is possible to detect 0.05% by weight of paprika, irradiated earlier with a dose of 7 kGy, which was a minor component of nonirradiated flavour blends.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies