Effect of planting date and method on the chemical composition of radicchio heads Zawartosc wybranych skladnikow chemicznych w glowkach cykorii radicchio w zaleznosci od terminu i sposobu uprawy
The aim of the experiment, conducted from 2005 to 2006, was to determine the effect of
planting date (spring, summer/fall) and method (seedlings, direct sowing) on the content of dry
matter, selected organic components and nitrates in the heads of Italian chicory radicchio, cv.
Palla Rossa 3. Statistical analysis revealed that both experimental factors had a significant
effect on the content of dry matter and simple sugars in the edible parts of radicchio. Dry
matter content was significantly affected by planting method, while the concentration of total
sugars – by planting date. Chemical analysis of the harvested plant material indicated that
radicchio grown in the spring contained more dry matter, L-ascorbic acid, simple sugars and
total sugars. Plants obtained from seedlings accumulated more L-ascorbic acid and simple sugars,
whereas those grown from directly sown seeds contained more dry matter and total
sugars. The nitrate content of radicchio heads was found to be significantly dependent on both
experimental factors. A significantly higher (by over 33%) concentration of nitrates was recorded
in the edible parts of radicchio grown in the summer/fall. The impact of planting method
on nitrate content was less noticeable, but radicchio plants grown from directly sown seeds
accumulated more nitrates (by almost 11% on average) than those obtained from seedlings.
The interaction between the analyzed factors had a significant effect on the bioaccumulation of
dry matter, L-ascorbic acid, simple sugars, total sugars and nitrates.
W latach 2005–2006 oceniano zawartość suchej masy, wybranych składników organicznych
i azotanów w główkach cykorii radicchio odmiany Palla Rossa 3 w zależności od terminu i
metody uprawy. Cykorię uprawiano dwiema metodami – z rozsady przygotowanej uprzednio w
szklarni oraz z siewu bezpośredniego w pole – w dwóch terminach – wiosennym i letnio-jesiennym.
Analiza statystyczna wykazała istotny wpływ obydwu analizowanych czynników doświadczenia
na zawartość witaminy C i cukrów prostych w częściach jadalnych cykorii. Na ilość
zgromadzonej suchej masy istotnie wpłynęła metoda, natomiast cukrów ogółem – termin uprawy.
Przeprowadzone po zbiorze badania chemiczne materiału roślinnego wykazały, iż zawartość suchej masy, kwasu L-askorbinowego, cukrów prostych i ogółem była większa w główkach cykorii
z wiosennego terminu uprawy. Rośliny uprawiane z rozsady zgromadziły więcej kwasu Laskorbinowego
i cukrów prostych, natomiast uprawiane z siewu bezpośredniego – więcej suchej
masy i cukrów ogółem. Na gromadzenie azotanów w główkach cykorii istotny wpływ wywarły
obydwa analizowane czynniki. Istotnie więcej azotanów (o ponad 33%) oznaczono w częściach
jadalnych cykorii radicchio uprawianej w terminie letnio-jesiennym. Wpływ sposobu uprawy na
badany czynnik nie był tak wyraźny – rośliny z siewu bezpośredniego zgromadziły średnio prawie
o 11% azotanów więcej niż uprawiane z rozsady. Współdziałanie badanych czynników na
bioakumulację suchej masy, kwasu L-askorbinowego, cukrów prostych i ogółem oraz azotanów
było istotne.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00