Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of bioelements (N, K, Mg) and long-term storage of potato tubers on quantitative and qualitative losses. Part I. Natural losses

Tytuł:
Effect of bioelements (N, K, Mg) and long-term storage of potato tubers on quantitative and qualitative losses. Part I. Natural losses
Wpływ biopierwiastków (N, K, Mg) oraz długotrwałego przechowywania bulw ziemniaka na straty ilościowe i jakościowe. Cz. I. Ubytki naturalne
Autorzy:
Wszelaczynska, E.
Poberezny, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/14824.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Źródło:
Journal of Elementology; 2011, 16, 1
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Storage is one of the most important and, at the same time, most difficult stages in potato production and potato economy. During long-term storage, potato tubers are affected by processes leading to quantitative changes. The present three-year field experiment (2003-2005) investigated the effect of varied mineral fertilization (N, K and Mg against the fixed P dose) and storage (3 and 6 months) on the occurrence of quantitative potato tuber losses. The research involved mid-early cultivars: Bila and Triada. The samples were stored in a storage chamber for 3 and 6 months (temperature +4oC, relative humidity 95%). The present research shows that natural losses were affected by all the experimental factors. The K and Mg fertilizer doses significantly decreased the amount of fresh weight losses as compared with the control; as for potassium, the most favourable in that respect was the dose of 160 kg K2O ha–1, and for magnesium – 60 kg MgO ha–1. Nitrogen fertilization, on the other hand, demonstrated a negative effect on the amount of losses throughout the storage period. The highest fresh weight losses occurred after 6 months of storage and for the nitrogen, potassium and magnesium fertilization experiments they reached 8.9, 6.4 and 7.3%, respectively. The best storage life was reported for cv. Triada potato tubers – potassium fertilization and cv. Bila – magnesium fertilization.

Przechowywanie należy do najważniejszych, a jednocześnie najtrudniejszych etapów w produkcji i gospodarce ziemniakiem. W okresie długotrwałego składowania w bulwach ziemniaka zachodzą procesy prowadzące do zmian ilościowych. W trzyletnim doświadczeniu polowym (2003-2005) badano wpływ zróżnicowanego nawożenia mineralnego (N, K i Mg na tle stałej dawki P) oraz przechowywania (3 i 6 miesięcy) na kształtowanie się strat ilościowych bulw ziemniaka. Do badań wybrano średnio-wczesne odmiany: Bila i Triada. Próby przechowywano w komorze przechowalniczej przez okres 3 i 6 miesięcy (temp. +4°C, wilgotność względna powietrza 95%). Z badań wynika, że na ubytki naturalne miały wpływ wszystkie czynniki doświadczeń. Zastosowane dawki nawozów K i Mg zmniejszały istotnie ilość ubytków świeżej masy w stosunku do obiektu kontrolnego, przy czym dla potasu najkorzystniejsza w tym zakresie okazała się dawka 160 kg K2O ha–1, a dla magnezu 60 kg MgO ha–1. Natomiast nawożenie azotowe miało negatywny wpływ na wielkość ubytków w całym okresie przechowywania. Największe ubytki świeżej masy wystąpiły po 6 miesiącach przechowywania i wynosiły w doświadczeniach z nawożeniem azotowym, potasowym i magnezowym odpowiednio: 8,9, 6,4 i 7,3%. Stwierdzono, że najlepszą trwałość przechowalniczą miały bulwy ziemniaka odmiany Triada – nawożone potasem oraz odmiany Bila – nawożone magnezem.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies