Effect of bioelements (N, K, Mg) and long-term storage of potato tubers on quantitative and qualitative losses. Part I. Natural losses Wpływ biopierwiastków (N, K, Mg) oraz długotrwałego przechowywania bulw ziemniaka na straty ilościowe i jakościowe. Cz. I. Ubytki naturalne
Storage is one of the most important and, at the same time, most difficult stages in
potato production and potato economy. During long-term storage, potato tubers are affected
by processes leading to quantitative changes. The present three-year field experiment
(2003-2005) investigated the effect of varied mineral fertilization (N, K and Mg against the
fixed P dose) and storage (3 and 6 months) on the occurrence of quantitative potato tuber
losses. The research involved mid-early cultivars: Bila and Triada. The samples were stored
in a storage chamber for 3 and 6 months (temperature +4oC, relative humidity 95%).
The present research shows that natural losses were affected by all the experimental factors.
The K and Mg fertilizer doses significantly decreased the amount of fresh weight
losses as compared with the control; as for potassium, the most favourable in that respect
was the dose of 160 kg K2O ha–1, and for magnesium – 60 kg MgO ha–1. Nitrogen fertilization,
on the other hand, demonstrated a negative effect on the amount of losses throughout
the storage period. The highest fresh weight losses occurred after 6 months of storage
and for the nitrogen, potassium and magnesium fertilization experiments they reached
8.9, 6.4 and 7.3%, respectively. The best storage life was reported for cv. Triada potato tubers
– potassium fertilization and cv. Bila – magnesium fertilization.
Przechowywanie należy do najważniejszych, a jednocześnie najtrudniejszych etapów
w produkcji i gospodarce ziemniakiem. W okresie długotrwałego składowania w bulwach
ziemniaka zachodzą procesy prowadzące do zmian ilościowych. W trzyletnim doświadczeniu
polowym (2003-2005) badano wpływ zróżnicowanego nawożenia mineralnego (N, K i Mg
na tle stałej dawki P) oraz przechowywania (3 i 6 miesięcy) na kształtowanie się strat ilościowych
bulw ziemniaka. Do badań wybrano średnio-wczesne odmiany: Bila i Triada. Próby
przechowywano w komorze przechowalniczej przez okres 3 i 6 miesięcy (temp. +4°C,
wilgotność względna powietrza 95%). Z badań wynika, że na ubytki naturalne miały wpływ
wszystkie czynniki doświadczeń. Zastosowane dawki nawozów K i Mg zmniejszały istotnie
ilość ubytków świeżej masy w stosunku do obiektu kontrolnego, przy czym dla potasu najkorzystniejsza
w tym zakresie okazała się dawka 160 kg K2O ha–1, a dla magnezu 60 kg
MgO ha–1. Natomiast nawożenie azotowe miało negatywny wpływ na wielkość ubytków w
całym okresie przechowywania. Największe ubytki świeżej masy wystąpiły po 6 miesiącach
przechowywania i wynosiły w doświadczeniach z nawożeniem azotowym, potasowym i magnezowym
odpowiednio: 8,9, 6,4 i 7,3%. Stwierdzono, że najlepszą trwałość przechowalniczą
miały bulwy ziemniaka odmiany Triada – nawożone potasem oraz odmiany Bila – nawożone
magnezem.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00