Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Platinum uptake by mustard (Sinapis alba L.) and maize (Zea mays L.) plants

Tytuł:
Platinum uptake by mustard (Sinapis alba L.) and maize (Zea mays L.) plants
Autorzy:
Kowalska, J.
Asztemborska, M.
Bystrzejewska-Piotrowska, G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/147295.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Instytut Chemii i Techniki Jądrowej
Tematy:
platinum
plant samples
voltammetry
mass spectrometry with inductively coupled plasma (ICP-MS)
Źródło:
Nukleonika; 2004, 49,suppl.1; 31-34
0029-5922
1508-5791
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The ability of platinum uptake by hydroponically cultivated plants - Indian mustard (Sinapis alba L.) and Anawa maize (Zea mays L.) - was investigated. The efficiency of the transport of platinum compounds from the roots to above ground organs was estimated. For platinum determination in plant samples, digested in closed system with microwave energy, very sensitive analytical methods were applied - adsorptive stripping voltammetry (AdSV) and mass spectrometry with inductively coupled plasma (ICP-MS). For validation of the obtained results the recovery of platinum was examined. The accumulation factors (AF) of platinum: more then 800 and 400 for roots of Indian mustard and Anawa maize, respectively and about 90 and 30 for above ground organs of both species were found.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies