Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Caffeine degradation in water by gamma irradiation, ozonation and ozonation/gamma irradiation

Tytuł:
Caffeine degradation in water by gamma irradiation, ozonation and ozonation/gamma irradiation
Autorzy:
Torun, M.
Abbasova, D.
Şolpan, D.
Güven, O.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/146514.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Instytut Chemii i Techniki Jądrowej
Tematy:
caffeine
effect of ozone
radiolytic decomposition
advanced oxidation process (AOPs)
caffeine decomposition
COD change
Źródło:
Nukleonika; 2014, 59, 1; 25-35
0029-5922
1508-5791
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Aqueous solutions of caffeine were treated with ozone and gamma irradiation. The amounts of remaining caffeine were determined after solid phase extraction as a function of absorbed dose and ozonation time. In addition to this, some important parameters such as inorganic ions, chemical oxygen demand (COD) dissolved oxygen and total acidity changes were followed. Caffeine (50 ppm) is found to be completely decomposed at 3.0 kGy and 1.2 kGy doses in the absence of H2O2 and in 1.20 mM H2O2 solutions, respectively. In the case of gamma irradiation after ozonation, 50 ppm caffeine was removed at 0.2 kGy when the solution was ozonized for 100 s at a rate of 10 g O3 h–1 in 400 mL 50 ppm paracetamol solution.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies