Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of herbicides on the course of ammonification in soil

Tytuł:
Effect of herbicides on the course of ammonification in soil
Wplyw herbicydow na przebieg procesu amonifikacji w glebie
Autorzy:
Kucharski, J
Bacmaga, M.
Wyszkowska, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/14644.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Tematy:
ammonification process
soil
soil pollution
amino acid
herbicide
Źródło:
Journal of Elementology; 2009, 14, 3; 477-487
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A laboratory experiment has been performed to determine the effect of soil pollution with the herbicides: Harpun 500 SC, Faworyt 300 SL, Akord 180 OF and Mocarz 75 WG on the course of ammonification. The soil material for the experiment consisted of loamy sand of pH 6.5. The experiment comprised five replications. Soil samples in particular objects were polluted with the herbicides at rates corresponding to the dose recommended by the manufacturer: 0 – control, 1 – a dose recommended by the producer, and the rates 50-, 100-, 150- and 200-fold higher than the recommended dose. Next, nitrogen was introduced to soil in the form of L-aspartic acid, DL-alanine, L-arginine and urea in the amounts of 0 and 300 mg N kg-1 soil. Having been thoroughly mixed with the additional substances, the soil was brought to moisture equal 60% capillary water capacity and incubated for 12, 24, 36 and 48 hours at 25oC. The study has demonstrated that the course of ammonification depended on the type and rate of a herbicide added to soil, type of an organic compound undergoing ammonification and duration of the trial. L-arginine was ammonified most rapidly, while ammonification of L-aspartic acid lasted the longest. Among the tested herbicides, the strongest inhibitory effect on ammonification process was produced by Mocarz 75 WG, which continued to exert negative influence on mineralisation of organic substances for 36 hours. The other preparations did not have such a considerable effect on the quantities of ammonified nitrogen.

W doświadczeniu laboratoryjnym określono wpływ zanieczyszczenia gleby herbicydami: Harpun 500 SC, Faworyt 300 SL, Akord 180 OF i Mocarz 75 WG na przebieg procesu amonifikacji. Materiałem glebowym użytym w badaniach był piasek gliniasty o pH 6,5. Doświadczenie przeprowadzono w pięciu powtórzeniach. Próbki glebowe w odpowiednich obiektach zanieczyszczono herbicydami w dawkach wyrażonych jako wielokrotność dawki zalecanej przez producenta: 0 – kontrola, 1 – dawka zalecana przez producenta, dawki 50-, 100-, 150- i 200-krotnie większa od zalecanej przez producenta. Następnie do gleby wprowadzono azot w postaci kwasu L-asparaginowego, DL-alaniny, L-argininy i mocznika w ilości 0 i 300 mg N⋅kg-1 gleby. Po dokładnym wymieszaniu glebę doprowadzono do wilgotności 60% kapilarnej pojemności wodnej i w takim stanie inkubowano próbki glebowe przez 12, 24, 36 i 48 h w temp. 25°C. Wykazano, że przebieg procesu amonifikacji determinowany był rodzajem i dawką herbicydu, rodzajem amonifikowanego związku organicznego i czasem trwania doświadczenia. Najszybciej amonifikacji ulegała L-arginina, natomiast najwolniej kwas L-asparaginowy. Największy inhibicyjny wpływ na proces amonifikacji spośród wszystkich testowanych środków chwastobójczych wywierał Mocarz 75 WG. Jego negatywne oddziaływanie na mineralizację związków organicznych utrzymywało się przez 36 h. Pozostałe preparaty nie wpływały tak jednoznacznie na ilość zamonifikowanego azotu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies