A laboratory experiment has been performed to determine the effect of soil pollution
with the herbicides: Harpun 500 SC, Faworyt 300 SL, Akord 180 OF and Mocarz 75 WG
on the course of ammonification. The soil material for the experiment consisted of loamy
sand of pH 6.5.
The experiment comprised five replications. Soil samples in particular objects were
polluted with the herbicides at rates corresponding to the dose recommended by the manufacturer:
0 – control, 1 – a dose recommended by the producer, and the rates 50-, 100-,
150- and 200-fold higher than the recommended dose. Next, nitrogen was introduced to
soil in the form of L-aspartic acid, DL-alanine, L-arginine and urea in the amounts of 0
and 300 mg N kg-1 soil. Having been thoroughly mixed with the additional substances, the
soil was brought to moisture equal 60% capillary water capacity and incubated for 12, 24,
36 and 48 hours at 25oC.
The study has demonstrated that the course of ammonification depended on the type
and rate of a herbicide added to soil, type of an organic compound undergoing ammonification
and duration of the trial. L-arginine was ammonified most rapidly, while ammonification
of L-aspartic acid lasted the longest. Among the tested herbicides, the strongest inhibitory
effect on ammonification process was produced by Mocarz 75 WG, which continued
to exert negative influence on mineralisation of organic substances for 36 hours. The other
preparations did not have such a considerable effect on the quantities of ammonified nitrogen.
W doświadczeniu laboratoryjnym określono wpływ zanieczyszczenia gleby herbicydami:
Harpun 500 SC, Faworyt 300 SL, Akord 180 OF i Mocarz 75 WG na przebieg procesu amonifikacji.
Materiałem glebowym użytym w badaniach był piasek gliniasty o pH 6,5.
Doświadczenie przeprowadzono w pięciu powtórzeniach. Próbki glebowe w odpowiednich
obiektach zanieczyszczono herbicydami w dawkach wyrażonych jako wielokrotność
dawki zalecanej przez producenta: 0 – kontrola, 1 – dawka zalecana przez producenta, dawki
50-, 100-, 150- i 200-krotnie większa od zalecanej przez producenta. Następnie do gleby
wprowadzono azot w postaci kwasu L-asparaginowego, DL-alaniny, L-argininy i mocznika
w ilości 0 i 300 mg N⋅kg-1 gleby. Po dokładnym wymieszaniu glebę doprowadzono do wilgotności
60% kapilarnej pojemności wodnej i w takim stanie inkubowano próbki glebowe
przez 12, 24, 36 i 48 h w temp. 25°C.
Wykazano, że przebieg procesu amonifikacji determinowany był rodzajem i dawką herbicydu,
rodzajem amonifikowanego związku organicznego i czasem trwania doświadczenia.
Najszybciej amonifikacji ulegała L-arginina, natomiast najwolniej kwas L-asparaginowy. Największy
inhibicyjny wpływ na proces amonifikacji spośród wszystkich testowanych środków
chwastobójczych wywierał Mocarz 75 WG. Jego negatywne oddziaływanie na mineralizację
związków organicznych utrzymywało się przez 36 h. Pozostałe preparaty nie
wpływały tak jednoznacznie na ilość zamonifikowanego azotu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00