Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The role of free iron oxides in the association of lead and cadmium in gleyic phaeozems [black earths]

Tytuł:
The role of free iron oxides in the association of lead and cadmium in gleyic phaeozems [black earths]
Autorzy:
Dabkowska-Naskret, H
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1450860.pdf
Data publikacji:
2001
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Tematy:
organic matter
iron oxide
soil component
lead
adsorption
association
soil
cadmium
clay mineral
terrestrial ecosystem
black earth
toxic metal
heavy metal
Źródło:
Acta Agrophysica; 2001, 50; 105-111
1234-4125
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Twelve samples, collected from four pedons of cultivated soils (black earths) were analyzed by sequential extraction to characterize the role of free iron oxides in the association of lead and cadmium. Amounts of lead and cadmium retained varied from 11 to 89.3% of the total Pb and from 4.8 to 48.7% of the total Cd. Metals associated with amorphous Fe oxides are at least ten times higher than with crystalline Fe forms. Under the existing soil conditions (high pH and CaCO3 content) free iron oxides are components of great importance in the Pb and Cd binding process. However, the results may indicate a stronger association of Pb than Cd with iron oxides in the studied black earths.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies