Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Quantity and quality of organic matter in forest and arable soils developed from sand and loess

Tytuł:
Quantity and quality of organic matter in forest and arable soils developed from sand and loess
Autorzy:
Smal, H
Misztal, M.
Ligeza, S.
Dyminska-Wydra, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1450660.pdf
Data publikacji:
2001
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Tematy:
organic matter
ecological condition
soil type
humic substance
loess
organic carbon fraction
arable soil
forest biocenosis
soil constituent
quantity
sand
soil
sandy soil
soil cultivation
quality
terrestrial ecosystem
Źródło:
Acta Agrophysica; 2001, 50; 225-234
1234-4125
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Eight sandy and three loess forest and arable soils taken from the S-E region of Poland were used in the study. The following fractions of C were determined: total organic carbon, fraction soluble in 0.5 mol NaOH dm-3 (humic acids + fulvic acids), humic acids, fulvic acids, fraction soluble in 0.5 mol H2SO4 dm-3 (hemicelluloses) and residue. Quantity and quality of organic matter depended on horizon and soil use. The highest content was shown by fraction of humus acids and residue, whereas the lowest - hemicelluloses fraction. In most soils C ratio of humic to fulvic acids exceeded 1.0. On average, in humus horizons, it was higher in arable than in forest soils and in loess as against sandy soils. In sandy soils, a slightly higher content of humus fraction and lower residue one than in loess soils was found.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies