Wykorzystanie narzędzi i metod doskonalenia jakości do analizy i rozwiązania problemu związanego z bezpieczeństwem pracy The use of quality improvement tools and methods to analyze and solve the problem related to work safety
Artykuł przedstawia przykład wykorzystania wybranych narzędzi i metod doskonalenia jakości w celu analizy i rozwiązania problemu związanego z bezpieczeństwem pracy w zakładzie z branży piwowarskiej. Szczegółowej analizie poddano problem - przygniecenie kończyny górnej, który okazał się być krytyczny ze względu na częstość występowania po analizie z wykorzystaniem diagramu Pareto-Lorenza. Wykorzystano diagram Ishikawy w celu analizy przyczyn tego problemu oraz pogrupowania tych przyczyn do kategorii 5M+E. Z użyciem metody 5 x dlaczego wskazano na przyczynę źródłową tego problemu tj. pośpiech i nieuwagę pracowników. Zaproponowano wykorzystanie rozwiązań Poka-Yoke z metody ostrzegania - zastosowanie czujnika dźwiękowego w celu zabezpieczenie przed krytycznym zdarzeniem wypadkowym. Artykuł udowadnia, że zastosowanie narzędzi i metod jakościowych do obszaru bhp może przyczynić się do ograniczenia działania czynników niebezpiecznych, szkodliwych i uciążliwych na pracowników, a tym samym poprawy poziomu ich bezpieczeństwa pracy.
The article presents an example of the use of selected tools and methods of quality improvement in order to analyze and solve the problem related to work safety in a brewing industry plant. The problem was analyzed in detail - crushing the upper limb, which turned out to be critical due to the frequency of occurrence after the analysis using the Pareto-Lorenz diagram. The Ishikawa diagram was used to analyze the causes of this problem and group them into the 5M + E category. By using the 5 x method the root cause of this problem was identified - haste and inattention of employees. It was proposed to use Poka-Yoke solutions from the warning method - the use of a sound sensor in order to protect against a critical accident event. The article proves that the use of quality tools and methods in the area of occupational health and safety may contribute to limiting the impact of hazardous, harmful and burdensome factors on employees, and thus to improve their level of work safety.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00