Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rozmycia przy mostach i ich monitorowanie. Cz. 2

Tytuł:
Rozmycia przy mostach i ich monitorowanie. Cz. 2
Bridge scour and its monitoring. Part 2
Autorzy:
Jarominiak, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/144037.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Komunikacji Rzeczpospolitej Polskiej
Tematy:
rozmycia koryta cieku
instrumenty monitoringu rozmyć
channel scour
instruments for scour monitoring
Źródło:
Drogownictwo; 2014, 1; 3-11
0012-6357
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Najczęstszą przyczyną awarii lub katastrof mostów są rozmycia przy ich podporach. Stąd celowość monitorowania przy nich stanu koryt cieków. W pierwszej części artykułu są przedstawione przenośne systemy monitoringu: sondy manualne, sonary i instrumenty geofizyczne. W drugiej części artykułu przedstawiono stałe systemy: obniżający się pierścień, czujniki uruchamiane przez erozję i reflektometry.

The most common cause of bridge failure or disaster is scour at their supports. Hence the requirement to monitor the condition of channel beds around them. The following portable monitoring systems are presented in the first part of the article: manual probes, sonars and geophysical instruments. The second part of the article discusses fixed systems: dropping ring, erosion-triggered sensors and reflectometers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies