Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Concentrations of some macroelements in potato tubers stored at 4 degree Celsius and 8 degree Celsius

Tytuł:
Concentrations of some macroelements in potato tubers stored at 4 degree Celsius and 8 degree Celsius
Zawartosc wybranych makroelementow w bulwach ziemniaka przechowywanych w temperaturze 4 i 8 stopni Celsjusza
Autorzy:
Wichrowska, D
Wojdyla, T.
Rogozinska, I.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/14399.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Tematy:
potato tuber
storage
temperature
herbicide
macroelement concentration
protein
phosphorus
potassium
nitrogen
Źródło:
Journal of Elementology; 2009, 14, 2; 373-382
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objective of the investigations was to evaluate changes in concentrations of total protein (nitrogen x 6.25), phosphorus and potassium in tubers of two potato cultivars: Rywal and Saturna, as dependent on the application of herbicides (Afalon 50 WP, Azogard 50 WP, Sencor 70 WG, and Apyros 75 WG), after harvest and after 3 and 6 months of storage. Concentrations of total protein, phosphorus and potassium in potato tubers were strongly conditioned by genetic features of the cultivars. The tubers collected from the objects sprayed with the herbicides over the vegetation period contained by 3.7%, 8.1%, and by 3.5% more protein, phosphorus and potassium, respectively, than those nursed exclusively mechanically. The corresponding values in the latter case reached respectively (means for the objects with the use of herbicides) 24.4 g kg-1, 660.5 mg kg-1 and 5351.3 mg kg-1. After 3 and 6 months of storage at 8°C, the content of nitrogen was significantly lower. Similarly, tubers stored at 4oC contained significantly less nitrogen, but not earlier than after 6 months. In contrast, concentrations of phosphorus and potassium did not change significantly over the storage of tubers in chambers with the lower temperature (4°C).

Celem badań było określenie zmian zawartości białka ogólnego (azot x 6,25), fosforu i potasu w bulwach ziemniaka odmian Rywal i Saturna w zależności od zastosowanych herbicydów (Afalon 50 WP, Azogard 50 WP, Sencor 70 WG, Apyros 75 WG), po zbiorze i po3 i 6 miesi¹cach przechowywania. Zawartość białka ogólnego, fosforu i potasu w bulwach ziemniaka różnicowały istotnie uwarunkowania genetyczne odmian. Bulwy zebrane z obiektów opryskiwanych herbicydami w okresie wegetacji roślin zawierały o 3,7% więcej białka, o 8,1% fosforu, o 3,5% potasu niż bulwy roślin pielęgnowanych wyłącznie mechanicznie, dla których wartości te wynosiły odpowiednio (średnio dla obiektów opryskiwanych herbicydami): 24,4 g kg-1, 660,5 mg kg-1 i 5351,3 mg kg-1. Po 3 i po 6 miesi¹cach przechowywania w temp. 8°C zawartość azotu istotnie się zmniejszała. Również w bulwach przechowywanych w temp. 4°C poziom azotu istotnie się zmniejszył, lecz dopiero po 6 miesiącach. Natomiast zawartość fosforu i potasu nie zmieniała się istotnie podczas przechowywania w bulwach składowanych w komorach o niższej temperaturze (4°C).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies