Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania warstw ścieralnych z mastyksu grysowego SMA 8S

Tytuł:
Badania warstw ścieralnych z mastyksu grysowego SMA 8S
Testing of wearing courses of stone mastic asphalt SMA 8S
Autorzy:
Murawski, Wiktor
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/143946.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Komunikacji Rzeczpospolitej Polskiej
Tematy:
nawierzchnie drogowe
mastyks grysowy
badania długoterminowe
road pavement
stone mastic asphalt
testing
Źródło:
Drogownictwo; 2019, 6; 187-192, okł.
0012-6357
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań kontrolnych mastyksu grysowego SMA 8S wykonanych przez Instytut Badawczy Materiałów Budowlanych w Berlinie. Nawierzchnie z SMA o uziarnieniu kruszywa 0/8 mm są często wykonywane w Niemczech m.in. z uwagi na korzystne właściwości w zakresie właściwości przeciwpoślizgowych, emisji hałasu. Badania wykonywano na wytypowanych odcinkach nawierzchni z SMA w okresie 13 lat.

The article presents the results of control tests of stone mastic asphalt SMA 0/8 carried out by Resarch Institute of Building Materials in Berlin. Pavement made of SMA with aggregate 0/8 mm are often made in Germany due to their favourable properties in terms of skid resistance and noise emission. Testing was carried out on selected sections of the surface with SMA over a period of 13 years.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies