Contents and ratios of mineral components in winter barley biomass cultivated under conditions of different nitrogen fertilisation Zawartosc i proporcje skladnikow mineralnych w biomasie jeczmienia ozimego uprawianego w warunkach zroznicowanego nawozenia azotem
In 1999-2002, a strict two-factor field experiment was conducted at the University
of Technology and Agriculture in Bydgoszcz to evaluate the effect of different nitrogen doses
on the content and mutual ratios of macro-elements in green mass of winter barley in
relation to barley growth stage. The experiment was established at the Research Station
in Wierzchucinek near Bydgoszcz. The plant material consisted of samples of winter barley
biomass taken at five stages of maturity: tillering, shooting (stem elongation), heading, initial
grain filling and soft dough phases. The following nitrogen doses in kg⋅ha-1 were applied
as ammonium nitrate: 0, 60, 120, 180. The results showed that the content of N, P,
K, Ca, Mg and Na in winter barley vegetative mass decreased in the consecutive phenological
phases, from tillering to soft dough. The largest decrease in the consecutive growth
stages was detected for nitrogen and magnesium. With respect to nitrogen, phosphorus,
calcium and sodium, their decrease in winter barley biomass during the growing season
was generally higher in objects fertilised with nitrogen than in objects with no nitrogen
fertilisation. In general, nitrogen had a positive effect on the content of the assayed macroelements
in winter barley vegetative mass in all the growth phases. The ratio of the
total content of nitrogen cations was observed to have attained the highest values in the
later plant growth phases in the objects with no nitrogen or those fertilised with 60 kg
N ha-1.
Materiał badawczy stanowiła biomasa jęczmienia ozimego, pochodząca z czteroletniego
doświadczenia polowego, zbierana w następujących fazach wegetacji jęczmienia ozimego:
krzewienie, strzelanie w źdźbło, kłoszenie, początek zawiązywania ziarna, dojrzałość mleczno-
woskowa ziarna. W doświadczeniu zastosowano azot w formie saletry amonowej
w dawkach (kg N⋅ha-1): 0, 60, 120, 180. Wykazano, że zawartość N, P, K, Ca, Mg i Na
w masie wegetatywnej jęczmienia ozimego zmniejszała się w kolejnych fazach rozwoju roślin,
począwszy od krzewienia aż do dojrzałości mleczno-woskowej ziarna. Największy spadek
zawartości w kolejnych stadiach wegetacji dotyczył azotu i magnezu. W przypadku azotu,
fosforu, wapnia i sodu zmniejszanie się zawartości w biomasie jęczmienia ozimego podczas
jego wegetacji było z reguły większe na obiektach nawo¿onych azotem, w porównaniu z obiektami
bez azotu. Wykazano na ogół dodatni wpływ nawożenia azotem na zawartość badanych
makroskładników w masie wegetatywnej jęczmienia ozimego we wszystkich jego fazach rozwojowych.
Stwierdzono, że iloraz sumy zawartości kationów do azotu osiągał najwyższe wartości
w późnych fazach rozwoju roślin na obiektach bez azotu lub nawożonych dawką 60 kg N ha-1.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00