Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Contents and ratios of mineral components in winter barley biomass cultivated under conditions of different nitrogen fertilisation

Tytuł:
Contents and ratios of mineral components in winter barley biomass cultivated under conditions of different nitrogen fertilisation
Zawartosc i proporcje skladnikow mineralnych w biomasie jeczmienia ozimego uprawianego w warunkach zroznicowanego nawozenia azotem
Autorzy:
Barczak, B
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/14343.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Tematy:
nitrogen fertilization
macroelement content
maturity stage
winter barley
plant cultivation
biomass
mineral component content
fertilization
barley
Źródło:
Journal of Elementology; 2008, 13, 3
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In 1999-2002, a strict two-factor field experiment was conducted at the University of Technology and Agriculture in Bydgoszcz to evaluate the effect of different nitrogen doses on the content and mutual ratios of macro-elements in green mass of winter barley in relation to barley growth stage. The experiment was established at the Research Station in Wierzchucinek near Bydgoszcz. The plant material consisted of samples of winter barley biomass taken at five stages of maturity: tillering, shooting (stem elongation), heading, initial grain filling and soft dough phases. The following nitrogen doses in kg⋅ha-1 were applied as ammonium nitrate: 0, 60, 120, 180. The results showed that the content of N, P, K, Ca, Mg and Na in winter barley vegetative mass decreased in the consecutive phenological phases, from tillering to soft dough. The largest decrease in the consecutive growth stages was detected for nitrogen and magnesium. With respect to nitrogen, phosphorus, calcium and sodium, their decrease in winter barley biomass during the growing season was generally higher in objects fertilised with nitrogen than in objects with no nitrogen fertilisation. In general, nitrogen had a positive effect on the content of the assayed macroelements in winter barley vegetative mass in all the growth phases. The ratio of the total content of nitrogen cations was observed to have attained the highest values in the later plant growth phases in the objects with no nitrogen or those fertilised with 60 kg N ha-1.

Materiał badawczy stanowiła biomasa jęczmienia ozimego, pochodząca z czteroletniego doświadczenia polowego, zbierana w następujących fazach wegetacji jęczmienia ozimego: krzewienie, strzelanie w źdźbło, kłoszenie, początek zawiązywania ziarna, dojrzałość mleczno- woskowa ziarna. W doświadczeniu zastosowano azot w formie saletry amonowej w dawkach (kg N⋅ha-1): 0, 60, 120, 180. Wykazano, że zawartość N, P, K, Ca, Mg i Na w masie wegetatywnej jęczmienia ozimego zmniejszała się w kolejnych fazach rozwoju roślin, począwszy od krzewienia aż do dojrzałości mleczno-woskowej ziarna. Największy spadek zawartości w kolejnych stadiach wegetacji dotyczył azotu i magnezu. W przypadku azotu, fosforu, wapnia i sodu zmniejszanie się zawartości w biomasie jęczmienia ozimego podczas jego wegetacji było z reguły większe na obiektach nawo¿onych azotem, w porównaniu z obiektami bez azotu. Wykazano na ogół dodatni wpływ nawożenia azotem na zawartość badanych makroskładników w masie wegetatywnej jęczmienia ozimego we wszystkich jego fazach rozwojowych. Stwierdzono, że iloraz sumy zawartości kationów do azotu osiągał najwyższe wartości w późnych fazach rozwoju roślin na obiektach bez azotu lub nawożonych dawką 60 kg N ha-1.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies