Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of black currant [Ribes nigrum] seed extract on effectiveness of human ceruloplasmin in Fe[II] ions elimination

Tytuł:
The influence of black currant [Ribes nigrum] seed extract on effectiveness of human ceruloplasmin in Fe[II] ions elimination
Wplyw ekstraktu z pestek porzeczki czarnej [Ribus nigrum] na skutecznosc ludzkiej ceruloplazminy w eliminowaniu Fe[II]
Autorzy:
Budzyn, M
Iskra, M.
Wielkoszynski, T.
Malecka, M.
Gryszczynska, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/14330.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Tematy:
Ribes nigrum
black currant
seed
seed extract
ceruloplasmin
human ceruloplasmin
iron ion
elimination
effectiveness
Źródło:
Journal of Elementology; 2009, 14, 2; 217-227
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ions of irons, especially ferrous ions may be harmful for living organisms, because they generate reactive oxygen species like O2 •- or •OH. Probability of the risk rises especially in pathological conditions, in which high level of iron is observed. For this reason scientists try to establish new methods that can support organism in eliminating reactive ferrous ions. Nowadays, attention focuses on substances present in plants, especially polyphenols, whose administration prevents oxidative damages in iron overloading. This new approach requires some research on behavior of plant-derived compounds in human organism, within a system containing other biomolecules involved in iron metabolism. The aim of this study has been to investigate the influence of black currant (Ribes nigrum) seed extract, a source of polyphenols, on the activity of ceruloplasmin, an enzyme participating in Fe(II) elimination from blood plasma in human organism. Depletion of Fe(II) caused by ceruloplasmin isolated from healthy blood donors was compared to its decrease in a system containing both ceruloplasmin and the extract. The results have shown that addition of a particular amount of the extract elevates the effectiveness of ceruloplasmin in eliminating Fe(II) from the sample but only under physiological condition (pH 7.4; T 37°C). In a weak acidic solution, addition of the extract does not lead to any change in Fe(II) concentration.

Jony żelaza, szczególnie jony żelazawe Fe(II), ze względu na wysoki potencjał oksydoredukcyjny mają zdolność generowania wolnych rodników, takich jak O2 •- i •OH. W pewnych stanach patologicznych, którym towarzyszy przeładowanie organizmu żelazem, ryzyko pojawienia się wolnych jonów Fe(II) inicjujących wiele procesów wolnorodnikowych jest bardzo prawdopodobne. W tym celu dąży się do opracowania terapii, które w chorobach żelazozależnych wspomogą naturalne mechanizmy usuwania reaktywnych jonów żelaza z organizmu. Ostatnio dużą uwagę poświęca się aktywnym substancjom obecnym w roślinach, szczególnie związkom polifenolowym, ze względu na ich silne właściwości chelatujące. Ten nowy kierunek badań wymaga jednak wnikliwej analizy, która wyjaśni mechanizm współdziałania substancji roślinnych z innymi biomolekułami zaangażowanymi w prawidłowy metabolizm żelaza w organizmie oraz rozstrzygnie o bezpieczeństwie ich stosowania. Celem badań było ustalenie wpływu ekstraktu z pestek porzeczki czarnej (Ribus nigrum), bogatego w związki polifenolowe, na aktywność ludzkiej ceruloplazminy, enzymu uczestniczącego w usuwaniu Fe(II) w organizmie ludzkim. Ubytek Fe(II) obserwowany w obecności ceruloplazminy porównywano z jego ubytkiem w mieszaninie ceruloplazmina-ekstrakt. Stwierdzono, że dodatek ekstraktu podnosi skuteczność ceruloplazminy w eliminowaniu Fe(II) ze środowiska. Istnieje więc przypuszczenie, że związki pochodzenia roślinnego takie jak polifenole mogą wspomagać naturalne mechanizmy eliminowania Fe(II) w organizmie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies