Decomposition of cellulose to glucose requires complex cooperation of glycoside hydrolase enzymes. As a result of glycoside β-1,4 bonds hydrolysis, shorter chains of cellulose, oligodextrin, cellobiose and glucose are created. A number of bacteria and fungi demonstrate the capacity to degrade cellulose. Their activity can be assessed with the use of qualitative and quantitative methods. Qualitative methods with the use of e.g. Congo red, are used in screening studies, however, they do not provide information about the quantity of the produced enzyme. Spectrophotometric methods are more accurate and they measure the quantities of reducing sugars with the use of appropriate substrates, e.g. carboxymethylcellulose is used to determine endoglucanases, avicel cellulose to determine exoglucanases and Whatman filter paper to determine total cellulolytic activity. Activity of microorganisms depends not only on their species or type but also, among others, on substratum composition, cultivation conditions and the appropriate selection of parameters of the carried out enzymatic reactions.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00