Laktony są związkami organicznymi, szeroko rozpowszechnionymi
w przyrodzie. Występują w organizmach roślinnych,
zwierzęcych pełniąc często ważną rolę w ich procesach życiowych
[1]. Laktony stanowią interesujący obiekt badań, ze względu
na szeroką gamę ich właściwości biologicznych. Niektóre z nich
działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo,
przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo
[2÷5]. Wiele związków z ugrupowaniem laktonowym jest
nośnikiem smaku i zapachu, dlatego wykorzystuje się je w przemyśle
spożywczym [2, 6].
Lactones are organic compounds that are widely distributed
in nature. Occur in plants, animals fulfilling often an important
role in the life processes [1]. Lactones are interesting object of
study, due to the wide range of biological properties they exhibit.
Some of them are anti-cancer, other antibacterial, antiviral,
anti-inflammatory, antifungal and antiparasites [2 – 5]. Many of
the compounds of the lactone moiety is the carrier of taste and
smell for at they are widely used in the food industry [2, 6].
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00