Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Thermal Fluctuations of $(Tl_{0.5}Pb_{0.5})Sr_2(Ca_{0.9}Gd_{0.1})Cu_2O_{z}$ Bulk Superconductor

Tytuł:
Thermal Fluctuations of $(Tl_{0.5}Pb_{0.5})Sr_2(Ca_{0.9}Gd_{0.1})Cu_2O_{z}$ Bulk Superconductor
Autorzy:
Woch, W.
Chrobak, M.
Kołodziejczyk, A.
Gritzner, G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1426876.pdf
Data publikacji:
2012-05
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
74.72.-h
74.40.-n
74.20.De
74.25.Ha
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2012, 121, 5-6; 1059-1062
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We report on the critical fluctuations from the magnetoresistance measurements in polycrystalline $(Tl_{0.5}Pb_{0.5})Sr_2(Ca_{0.9}Gd_{0.1})Cu_2O_{z}$ superconductor. The critical exponents have been calculated above the critical temperature $T_{c}$ as well as in the temperatures interval close to the zero resistance critical temperature. Above $T_{c}$ only Gaussian fluctuations have been observed in a three-dimensional fluctuating system. Additionally, far above $T_{c}$ the applied magnetic field induces the crossover from 3D to 2D fluctuating system. At the temperatures range close to the zero critical temperature the properties of the weak links are dominating and the fluctuating phase in each grain becomes long-range ordered as a consequence of the activation of weak links between grains.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies