Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Available forms of nutrients in soil fertilized with liquid manure and NPK

Tytuł:
Available forms of nutrients in soil fertilized with liquid manure and NPK
Przyswajalne formy składników pokarmowych w glebie nawożonej gnojowicą i NPK
Autorzy:
Bednarek, W.
Dresler, S.
Tkaczyk, P.
Hanaka, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/14266.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Źródło:
Journal of Elementology; 2012, 17, 2
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the experiment, conducted from 1973 to 1999, was to determine the effect of long-term fertilization with liquid manure (annual and biennial) and with mineral fertilizers on selected physicochemical and chemical properties of soil, i.e., the content of phosphorus, potassium, magnesium, sulphate sulphur, iron, manganese, pHKCl and organic carbon. Fertilization with liquid manure was observed to have resulted in a significant reduction in the content of soil-available phosphorus in comparison to fertilization with NPK. Fertilization with both liquid manure and NPK led to a significant increase in the content of available potassium and magnesium in the soil profile. The highest amounts of S-SO4 were reported from the topsoil layer, irrespective of the type of fertilizer applied. Fertilization with liquid manure and NPK caused an irregular rise in the content of iron soluble in 1 M HCl in the soil, whereas the content of manganese increased slightly and irregularly in response to the fertilization applied. A negligible rise in pHKCl of the topsoil layer was observed at annual application of increasing doses of liquid manure. It was reported that fertilization with liquid manure led to a steady rise in the organic carbon content in the soil profile.

Celem eksperymentu prowadzonego w latach 1973-1999 było określenie wpływu wieloletniego nawożenia gnojowicą, co rok i co dwa lata, oraz nawozami mineralnymi na wybrane właściwości fizykochemiczne i chemiczne gleby, tj. zawartość fosforu, potasu, magnezu, siarki siarczanowej, żelaza, manganu, pHKCl i węgla organicznego. Stwierdzono, że nawożenie gnojowicą, szczególnie stosowaną co rok, spowodowało istotne zmniejszenie zawartości fosforu przyswajalnego w glebie, w porównaniu z nawożeniem NPK. Natomiast zastosowanie nawożenia gnojowicą, a także nawożenia mineralnego, przyczyniło się do istotnego przyrostu zawartości potasu, o największej koncentracji K w dwóch najgłębszych badanych warstwach. Zastosowanie zarówno nawożenia gnojowicą, jak i NPK przyczyniło się do istotnego przyrostu zawartości magnezu przyswajalnego w profilu glebowym, szczególnie w dwóch (NPK) lub trzech (gnojowica) warstwach. Stosunkowo najwięcej S-SO4 było w warstwie ornej, niezależnie od rodzaju nawożenia. Nawożenie gnojowicą i NPK spowodowało nieregularny przyrost zawartości żelaza rozpuszczalnego w 1 mol HCl w glebie, począwszy od warstwy 26-50 cm, zaś zawartość manganu przyrastała nieznacznie i nieregularnie pod wpływem zastosowanego nawożenia. Zaobserwowano nieznaczny wzrost pHKCl warstwy ornej gleby pod wpływem corocznego stosowania wzrastających dawek gnojowicy. Stwierdzono, że nawożenie gnojowicą spowodowało systematyczne zwiększenie zawartości węgla organicznego w profilu glebowym, szczególnie w dwóch warstwach: 0-25 cm i 26- -50 cm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies