Investigation on adsorption of fatty and bile acids in the presence of dietary supplements containing chromium Badanie sorpcji kwasow tluszczowych i cholowych w obecnosci suplementow diety zawierajacych chrom
Dietary supplements contain not only macro- and microelements, but also elements which affect human metabolism. Many products available on the market contain chromium compounds together with chitosan used as a dietary supplement enhancing the digestion of lipids. The studies involved natural chitosan from krill available on the market, with the deacetylation degree of 85 to 95%, and dietary supplements containing chitosan (Vitana®, Hitec Nutrition®) as well as a product containing ionic chromium with niacin and several aminoacids — Chromdiet®). The study has determined the capability of binding fatty and bile acids by dietary supplements containing chitosan and chromium. The process of lipids and bile acids adsorption was investigated by means of a dynamic method in a biopharmaceutical model imitating in vitro conditions. The findings prove that extracts of fatty acids and bile acids undergo adsorption by various kinds of adjuvant substances found in dietary supplements, which confirms a significant effect of these polymers on the bioavailability of fatty and bile acids in a human organism. The addition of chromium to a supplement does not effect the capability of chitosan to bind fatty and bile acids. Mean adsorption of bile acids by 1 g of the polymer (chitosan, inulin, fibre) ranges from 0.9 g to 1.79 g depending on the pH (which decreases the bioavailability of lipids by 15-30%).
Suplementy diety to nie tylko makro- i mikroelementy, ale tez pierwiastki, które wykazują wpływ na przemiany metaboliczne organizmu. Obecnie na rynku jest sporo preparatów zawierających związki chromu wraz z chitozanem stosowanych jako dodatek żywieniowy wspomagający trawienie tłuszczowców. W pracy przebadano naturalny chitozan z kryla o stopniu deacetylacji od 85 do 95% występujący obecnie w sprzedaży rynkowej oraz preparaty zawierające chitozany, stosowane jako suplementy diety (Vitana®, Hitec Nutrition® oraz preparat zawierający chrom—Chromdiet®). Określono zdolności wiązania tłuszczowców i kwasów żółciowych przez suplementy diety zawierające chrom i chitozan. Zjawisko adsorpcji lipidów i kwasów żółciowych badano metodą dynamiczną w modelu biofarmaceutycznym imitującym warunki in vitro. Otrzymane wyniki dowodzą, że kwasy tłuszczowe i ekstrakty kwasów żółciowych ulegają adsorpcji przez różnego rodzaju substancje pomocnicze służące do wytworzenia suplementu diety, co potwierdza znaczący wpływ tych polimerów na biodostępnośc kwasów tłuszczowych i żółciowych w organizmie człowieka. Średnia wielkość adsorpcji kwasów żółciowych przez 1 g polimeru w zależności od pH środowiska mieściła się w granicach od 0,90 g do 1,79 g (daje to zmniejszenie biodostępności tłuszczowców o 15-30%).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00