Publiczny wymiar bezpieczeństwa chemicznego. Obowiązki przedsiębiorców i dobre praktyki Chemical security as a public matter. Entrepreneurs’ duties and good practices
W pracy przedstawiono analizę istniejących podstaw prawnych
wymuszających zapewnienie bezpieczeństwa zewnętrznego przedsiębiorstwa posiadającego procesy lub substancje niebezpieczne.
Prawo formułuje takie wymagania tylko w sytuacjach szczególnych,
w pozostałych przypadkach przedsiębiorca powinien kierować się
poczuciem odpowiedzialności i unikać zachowań opisanych w prawie karnym jako lekkomyślność i niedbalstwo. Działania pozwala-
jące na podniesienie poziomu bezpieczeństwa zasobów przedsiębiorstwa przed działaniem niepożądanym mogą być przedmiotem
kodeksu postępowania uczestników programów dobrowolnych [1].
Artykuł uzupełniono syntezą dobrych praktyk w zakresie obniżania
podatności i redukcji zagrożeń.
Legal fundaments enforcing security of an enterprise handling
hazardous substances or operating hazardous processes and conclusions therefore are presented. Security requirements are regulated only in the specific situations. Otherwise it is expected that an
entrepreneur will conduct and run his business in a socially responsible manner, avoiding behaviour defined in the law as reckless or
negligent. Actions enhancing enterprise security may take a form of
a voluntary accepted code [1]. The adjusted version of guidelines for
the desired entrepreneurial behaviour indication of a proper code of
conduct is presented and referenced.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE
W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00