Przedstawiono wyniki identyfikacji i oceny zagrożenia pyłową
atmosferą wybuchową oraz oceny poziomu ryzyka wybuchu
tej atmosfery w procesach przetwórstwa naturalnych surowców
spożywczych. Ocenę wykonano na przykładzie linii technologicznych
eksploatowanych w jednej z krajowych wytwórni wyrobów
czekoladowych. Zastosowano do tego celu metody oceny i wzór
dokumentacji opracowany w ramach realizacji projektu badawczorozwojowego
Nr VI.B.12 p.t.: „Opracowanie wzorcowych dokumentów
zabezpieczenia przed wybuchem dla małych i średnich
zakładów przemysłowych zagrożonych występowaniem atmosfer
wybuchowych.” Uzyskane wyniki wykazały niskie poziomy ryzyka
na ocenianych miejscach pracy, co świadczy o wysokim poziomie
bezpieczeństwa eksploatowanych w zakładzie technologii.
Hazard identification and explosion risk level assessment
results have been presented for food-processing technology. The
assessment has been done at one of domestic chocolate products
factories as an example. For this purpose the assessment methods
and a standard specification have been used. Both of them
elaborated in the frames of research-development project No.
VI.B.12 entitled “Elaboration of standardized explosion protection
documents for small and medium industrial plants being in danger of
explosive atmospheres occurrence.” The received results showed
low risk levels on the evaluated work places which testifies a high
safety level of technologies operated in the factory.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00