Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Chemical composition of spring barley (Hordeum vulgare L.) grain cultivated in various tillage systems

Tytuł:
Chemical composition of spring barley (Hordeum vulgare L.) grain cultivated in various tillage systems
Skład chemiczny ziarna jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) w różnych systemach uprawy roli
Autorzy:
Wozniak, A.
Soroka, M.
Stepniowska, A.
Makarski, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/14214.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Źródło:
Journal of Elementology; 2014, 19, 2
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study evaluated the chemical composition of spring barley grain sown in 3 tillage systems (main plots): a) conventional tillage (CT) – shallow ploughing and harrowing after harvest of the previous crop, ploughing in the autumn; b) reduced tillage (RT) – only cultivator after harvest of the previous crop, and c) herbicide tillage (HT) – only glyphosate (360 g L -1 ) after harvest of the previous crop. In the springtime, a cultivation set composed of a cultivator, a string roller and a harrow was used on all the plots. The second experimental factor was barley cultivar (subplots): 1) husked Tocada, and 2) naked-grain Rastik. The depth of tillage varied according to the intended purpose: shallow ploughing to 10-12 cm, autumn ploughing to 25-30 cm, and cultivator tillage to 10-15 cm. The soil under the experiment was Chalk Rendzina with the texture of sandy loam, rich in available phosphorus and potassium and slightly alkaline. The study demonstrated that the content of total protein and crude fiber in the grain depended only on a barley cultivar. In turn, the content of macro- and microelements was affected by both factors: the cultivar and tillage system. Herbicide tillage (HT) was shown to reduce the content of phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), iron (Fe) and copper (Cu) in barley grain, compared to conventional tillage (CT). Simultaneously, it raised the phytate-P content of grain compared to reduced tillage (RT). The content of phytate-P was significantly higher in cv. Tocada than in cv. Rustik.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies