Chemical composition of spring barley (Hordeum vulgare L.) grain cultivated in various tillage systems Skład chemiczny ziarna jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) w różnych systemach uprawy roli
The study evaluated the chemical composition of spring barley grain sown in 3 tillage
systems (main plots): a) conventional tillage (CT) – shallow ploughing and harrowing after
harvest of the previous crop, ploughing in the autumn; b) reduced tillage (RT) – only cultivator
after harvest of the previous crop, and c) herbicide tillage (HT) – only glyphosate (360 g L
-1
)
after harvest of the previous crop. In the springtime, a cultivation set composed of a cultivator,
a string roller and a harrow was used on all the plots. The second experimental factor was
barley cultivar (subplots): 1) husked Tocada, and 2) naked-grain Rastik. The depth of tillage
varied according to the intended purpose: shallow ploughing to 10-12 cm, autumn ploughing to
25-30 cm, and cultivator tillage to 10-15 cm. The soil under the experiment was Chalk Rendzina
with the texture of sandy loam, rich in available phosphorus and potassium and slightly alkaline.
The study demonstrated that the content of total protein and crude fiber in the grain depended
only on a barley cultivar. In turn, the content of macro- and microelements was affected by both
factors: the cultivar and tillage system. Herbicide tillage (HT) was shown to reduce the content of
phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), iron (Fe) and copper (Cu) in barley grain, compared
to conventional tillage (CT). Simultaneously, it raised the phytate-P content of grain compared
to reduced tillage (RT). The content of phytate-P was significantly higher in cv. Tocada than in
cv. Rustik.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00