Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Correlation between Microstructure/Fracture Surfaces and Material Properties

Tytuł:
Correlation between Microstructure/Fracture Surfaces and Material Properties
Autorzy:
Bidulský, R.
Bidulská, J.
Actis Grande, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1418955.pdf
Data publikacji:
2012-09
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
81.05.Bx
81.20.Ev
81.40.-z
62.20.mm
62.25.Mn
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2012, 122, 3; 548-552
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The present paper deals with the evaluation of the effect of different vacuum heat treatments on the microstructure and fracture surfaces of a low alloyed sintered Fe-[1.5Cr-0.2Mo]-0.6C steel, in correlation with the mechanical and plastic properties achieved. The heat treatment consists of the sintering process in vacuum furnace at 1393 K for 1800 s, followed by different cooling conditions and an integrated final tempering at 473 K for 3600 s. The average cooling rates, calculated in the range of 1393 K to 673 K, were 0.1, 0.235, 3, and 6 K/s, respectively. Vacuum heat treatment is supporting the bainitic-martensitic microstructure, the higher the faster cooling rate applied. This provides a marked increase in strength coupled to a decrease in ductility. The decrease of the impact energy after heat treatment is justified by the microstructural changes, especially if a part of bainite is converted to brittle martensite. Samples with bainitic microstructure presented higher impact energies than those with martensitic microstructure. This is fully confirmed by the fracture surface analysis at higher magnification, revealing three main micromechanisms of fracture: brittle, ductile and quasi-cleavage.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies