Badanie stężenia kwasu mlekowego, otrzymanego w procesie fermentacji mlekowej laktozy, zawartej w serwatce poprodukcyjnej przy udziale Lactobacillus Study of concentration of lactic acid obtained in the process of lactic fermentation of lactose contained in the spent whey using Lactobacillus
Serwatka kwaśna jest groźnym ekologicznie odpadem, będącym
produktem ubocznym powstającym w przemyśle mleczarskim.
Z uwagi na wysoką zawartość laktozy, odpad ten może być
wykorzystywany jako surowiec w procesie fermentacji mlekowej,
w którym ulega dalszej przemianie do kwasu mlekowego,
przy udziale bakterii fermentacji mlekowej. Niniejsza publikacja
stanowi przegląd literaturowy dotyczący procesu fermentacji
mlekowej oraz opis badań własnych nad efektywnością procesu
fermentacji mlekowej laktozy, pozyskanej z serwatki poprodukcyjnej,
do kwasu mlekowego.
Acid whey is an environmentally hazardous waste which is
a by-product produced in the dairy industry. Due to the high
lactose content, the waste can be used as a raw material for lactic
fermentation process, where it is converted further to lactic acid
using lactic acid bacteria. This publication is a literature review on
lactic acid fermentation process and includes description of own
research on efficiency of lactic acid fermentation of lactose, obtained
from spent whey, to lactic acid.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00