Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Creep Behavior of a Zirconium Alloy Processed by Equal-Channel Angular Pressing

Tytuł:
Creep Behavior of a Zirconium Alloy Processed by Equal-Channel Angular Pressing
Autorzy:
Sklenicka, V.
Dvorak, J.
Kral, P.
Svoboda, M.
Kvapilova, M.
Kopylov, V.
Nikulin, S.
Dobatkin, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1418491.pdf
Data publikacji:
2012-09
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
81.40.Lm
62.20.Hg
81.05.-t
81.07.Bc
81.70.Bt
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2012, 122, 3; 485-489
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A Zr-2.5 wt%Nb alloy was processed by equal-channel angular pressing and then tested under creep conditions at 623 K using a tensile stress within the range from 120 to 300 MPa. The results show conventional power-law creep with a stress exponent of n > 3 which is consistent with an intragranular dislocation process involving the glide and climb of dislocations. It is demonstrated that diffusion creep is not important in these tests. For comparison purposes, the experiments were conducted using both the unprocessed alloy and after processing by equal-channel angular pressing. It was found that under same testing conditions the measured minimum creep rates in the pressed alloy with ultrafine grain sizes were faster than in the same alloy in a coarse-grained unprocessed condition.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies