Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Using two methods for plant material preparation in order to determine the content of bioelements in red cabbage (brassica oleracea l. var. capitata l. f. rubra)

Tytuł:
Using two methods for plant material preparation in order to determine the content of bioelements in red cabbage (brassica oleracea l. var. capitata l. f. rubra)
Użycie dwóch metod przygotowania materiału roślinnego do określenia zawartości biopierwiastków w kapuście czerwonej (brassica oleracea l. var. capitata l. f. rubra)
Autorzy:
Pliszka, B.
Huszcza-Ciolkowska, G.
Mieleszko, E.
Wrblewska-Wierzbicka, B.
Januszewicz, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/14069.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Źródło:
Journal of Elementology; 2011, 16, 3
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Mineral components (bioelements) are one of the five major groups of nutrients in human diet, next to proteins, lipids, carbohydrates and vitamins. The required daily amounts per capita are over 100 mg of macroelements and less than 100 mg of microelements. Every industrial processing technology applied to vegetable produce causes precipitation of bioelements and consequently undesirable losses of these components. The purpose of this study has been to analyze the content of bioelements (Ca, Mg, Zn, and Fe) determined in homogenizates and extracts from three red cabbage cultivars (Koda, Haco POL, Kissendrup SWE). Correlation coefficients served to assess the concordance between the plant material preparation methods used for determination of bioelements. The correlation between the content of Mg versus Ca and Zn versus Fe in edible parts of cabbage (homogenizates) compared to the levels of these metals in red cabbage extracts was tested. Two methods for the preparation of plant material for chemical analyses were used: homogenization and extraction. Citric acid solution of the concentration of 0.1 mol dm–3 was used for extraction. The content of bioelements was determined using atomic absorption spectrophotometry (AAS). The content of Ca and Zn in red cabbage depended on the method applied to the plant material preparation, i.e. homogenization or extraction. The content of Mg and Fe depended on the cabbage cultivars. Irrespective of the plant material preparation methods, the red cabbage cultivars Kissendrup SWE and Koda contained the highest average levels of Ca, Mg, Zn, and Fe, while the lowest ones were determined in cv. Haco POL. High correlation obtained for Mg enables us to convert the content of this element in homogenizates (A) into its content of extracts (B) – conversion factor A:B = 0.9. Positive and highly significant correlations were found between the content of the bioelements: Ca and Mg, Zn and Fe in cabbage homogenizates.

Składniki mineralne (biopierwiastki) z żywieniowego punktu widzenia stanowią jedną z pięciu podstawowych grup składników odżywczych dla człowieka, oprócz białek, tłuszczów, węglowodanów i witamin. Dzienne zapotrzebowanie na składniki mineralne dla 1 osoby wynosi: makroelementy powyżej 100 mg i mikroelementy poniżej 100 mg. Każda obróbka przemysłowa produktów roślinnych powoduje wytrącenie się biopierwiastków, i w konsekwencji niepożądane straty tych składników. Celem pracy było zbadanie zawartości biopierwiastków (Ca, Mg, Zn i Fe) oznaczonych w homogenizatach i w ekstraktach z trzech odmian kapusty czerwonej (Koda, Haco POL, Kissendrup SWE). Oceniono zgodność zastosowanych metod przygotowania materiału roślinnego do oznaczania biopierwiastków za pomocą współczynnika korelacji. Poszukiwano korelacji między zawartością Mg a Ca oraz Zn i Fe w części jadalnej kapusty czerwonej (homogenizatach) i w otrzymanych z niej ekstraktach. Zastosowano dwie metody przygotowania materiału roślinnego do analiz chemicznych: homogenizację i ekstrakcję. Do ekstrakcji zastosowano roztwór kwasu cytrynowego o stężeniu 0.1 mol dm–3. Zawartość biopierwiastków oznaczono metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej. Zawartość Ca i Zn w kapuście czerwonej zależała od metody przygotowania materiału roślinnego do badań, zawartość Mg i Fe – od odmiany kapusty. Niezależnie od metody przygotowania materiału roślinnego, odmiany kapusty czerwonej Kissendrup SWE i Koda zawiera ły najwięcej Ca, Mg, Zn i Fe, a najmniej odmiana Haco POL. Wysoka korelacja w przypadku Mg daje możliwość przeliczenia zawartości tego pierwiastka w homogenizatach (A) na zawartość w ekstraktach (B) – przelicznik A:B = 0.9. Stwierdzono dodatnią i wysoce istotną zależność między zawartością biopierwiastków Ca i Mg, Zn i Fe w homogenizatach z kapusty.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies