Wpływ obecności azotanów (III) i (V) w wodzie wodociągowej na poziom zanieczyszczeń naparów ziołowych The effect of III and V nitrates level in tap water on contamination of herbal infusions
Azotany i azotyny są bardzo niebezpiecznymi związkami, które wskutek kumulacji w organizmie
mogą powodować methemoglobinemie, awitaminozę, anemię. Ponadto wykazują mutagenność,
embriotoksyczność i teratogenność oraz odpowiadają za powstawanie rakotwórczych
nitrozoamin. Szczególną wrażliwość na te związki wykazują niemowlęta i małe dzieci. Poziom
azotanów i azotynów w ich codziennej diecie powinien być przedmiotem specjalnego zainteresowania.
Jako ważne źródło pobrania tych zanieczyszczeń należy rozpatrywać herbatki ziołowe
i ziołowo-owocowe, tak chętnie stosowane w diecie i w celach leczniczych u najmłodszych. Jednym
z ważnych źródeł narażenia młodego człowieka na azotany i azotyny jest także woda używana
do sporządzania naparów ziołowych.
Celem pracy było określenie poziomu zawartości azotanów i azotynów w wybranych herbatkach
ziołowych i ziołowo-owocowych, i określenie stopnia przechodzenia tych związków do
roztworów przeznaczonych do bezpośredniego spożycia.
W celu określenia wpływu jakości wody na poziom azotanów i azotynów w herbatkach, do
sporządzenia naparów używano wody redestylowanej oraz wodociągowej. Badania zawartości azotanów i azotynów prowadzono zgodnie z metodyką opisaną w PN-92/A-75112. Wykazano, że
zioła, a właściwie napary, są ważnym źródłem narażenia organizmu na azotany(III) i (V) i mogą
stanowić niebezpieczeństwo dla zdrowia najmłodszych, szczególnie gdy wykonuje się je z użyciem
wody wodociągowej.
Nitrates and nitrites are extremely dangerous compounds, which , when accumulated in
the organism may cause methemogloninaemia, avitaminosis and anaemia. Moreover, they reveal
mutagenic, embryotoxic and teratogenic properties as well as they are responsible for
production of carcinogenic nitrozoamines. Infants and small children are especially sensitive to
the compounds. Thus the level of nitrates and nitrites in their everyday diet should be of
special interest. Herbal and herbal-fruit teas, often used in the diet and different therapies of
the youngest patients are an abundant source of these contaminations. Moreover, water used
to produce herbal infusions is an important source of exposure of a young patient to nitrates
and nitrites.
The aim of the study was to determine the level of nitrates and nitrites in selected herbal
and herbal-fruit teas and to evaluate to what degree the compounds pass to infusions for immediate
consumption. In order to determine the effect of quality of water on the level of nitrates and nitrites in
teas, they were brewed using redistilled water and tap water. The contents of nitrates and
nitrites were assessed according to the method presented in the Polish Norm (PN-92/A-75112).
The investigations prove that herbs and in particular herbal teas are an important source of
exposure of the organism to nitrates and nitrites, thus they may endanger the health of the
youngest patients, especially when they were brewed using tap water.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00