Effect of organic and nitrogen fertilization on selected components in potato tubers grown in a simplified crop rotation Wpływ nawożenia organicznego i azotu na wybrane składniki bulw ziemniaka uprawianego w uproszczonym zmianowaniu
Fertilization is one of the factors of agro-technical practice that determines potato yield
volume and quality. This research involved the early table potato cultivar Bila grown in the first
year of the tenth (2006) and the eleventh rotation cycle (2009) in a long-term, static field experiment
(set up in 1979). A three-year simplified crop rotation included potato – winter rye 1 –
winter rye 2. The experimental factors covered: I organic fertilization (without FYM and with
FYM at the amount of 30 t ha-1), II nitrogen doses 0, 60, 120, 180 kg N ha-1 under potato and 0,
40, 80, 120 kg N ha-1 under rye. The aim of the present research was to evaluate the yielding
and content of selected chemical components of the tubers of cv. Bila potato grown in a simplified
system depending on different organic and mineral fertilization regimes, implemented for
many years. The results show a significantly positive effect of FYM and nitrogen fertilization on
the tuber yield volume and on the content of total protein and magnesium, as well as a negative
effect on the content of nitrates(V). However, FYM fertilization increased but nitrogen fertilization
decreased the content of ascorbic acid. The highest nutritive value of tubers was achieved
after the application of 60 kg N ha-1. However, a dose higher than 120 kg N ha-1 applied with
FYM increased the content of nitrates(V) above the toxicity threshold (200 mg NO3
¯ kg-1 of the
fresh product).
Nawożenie jest jednym z czynników agrotechniki decydujących o wielkości i jakości plonu
ziemniaka. Badania nad wczesną, konsumpcyjną odmianą ziemniaka Bila, pochodzącą z pierwszego
roku 10. (2006 r.) i 11. rotacji (2009 r.) wieloletniego polowego doświadczenia statycznego
(od 1979 r.), prowadzono w 3-letnim uproszczonym zmianowaniu: ziemniak – żyto ozime 1 –
żyto ozime 2. Czynnikami doświadczenia były: I – nawożenie organiczne (bez obornika ozime
i z obornikiem w ilości 30 t ha-1), II – dawki azotu 0, 60, 120, 180 kg N ha-1 pod uprawę ziemniaka
i 0, 40, 80, 120 kg N ha-1 pod uprawę żyta.
Celem badań była ocena plonowania oraz zawartości wybranych składników chemicznych
w bulwach ziemniaka odmiany Bila uprawianego w systemie uproszczonym, w zależności od
wieloletniego zróżnicowanego nawożenia organicznego i mineralnego.
Wykazano istotnie pozytywne działanie obornika i nawożenia azotem na wielkość plonu
bulw oraz zawartość białka ogólnego i magnezu, a negatywne na zawartość azotanów(V). Natomiast
zawartość kwasu askorbinowego istotnie wzrastała pod wpływem nawożenia obornikiem,
a malała pod wpływem azotu.
Najwyższą wartość odżywczą miały bulwy nawożone dawką 60 kg N ha-1, natomiast przekroczenie
dawki 120 kg N ha-1 na tle obornika powodowało wzrost zawartości azotanów(V)
powyżej progu toksyczności (200 mg NO3
¯ kg-1 świeżego produktu).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00