Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies of antinutritive substances in rye. IV. Effect of trypsin inhibitors in rye, wheat and triticale grain on protein digestibility

Tytuł:
Studies of antinutritive substances in rye. IV. Effect of trypsin inhibitors in rye, wheat and triticale grain on protein digestibility
Studia nad antyodżywczymi substancjami żyta. IV. Wpływ inhibitorów trypsyny ziarna żyta, pszenicy i pszenżyta na strawność białka
Autorzy:
Rakowska, M.
Kupiec, R.
Boros, D.
Zalińska, M.
Tłuścik, F.
Polanowski, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1402023.pdf
Data publikacji:
1991
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Tematy:
rye bran
Trypsin inhibitor
alkilorezorcinols
wheat grain
wheat bran
rye grain
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1991, 17(41), 2; 101-107
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Trypsin inhibitor (TI) inactivation and alkylresorcinols extraction by washing with acetone did not improve digestibility of protein from wheat grain and bran. Addition of TI isolated from triticale and rye grain to the diet of experimental rats caused statistically significant reduction of digestibility of protein (TD) from casein at doses over 2 TI units per g of grain. TI isolated from rye added to chicken diet in doses of 0.75. 1.5 and 3.0 TI units/g feed did not lead to changes in weight increment and feed consumption during a 10-day experiment.

Stwierdzono doświadczalnie na szczurach laboratoryjnych brak poprawy współczynników strawności białka (TD) ziarna żyta i pszenżyta poddanych inaktywacji inhibitorów enzymów proteolitycznych przez gotowanie w wodzie oraz w strawności białka otrąb żytnich i pszennych ekstrahowanych acetonem (denaturacja TI usunięcia alkilorezorcyn) oraz poddanych autoklawowaniu (1 h - inaktywacja TI). Dodatek izolowanego inhibitora trypsyny (TI) z pszenżyta Lasco i Grado, w ilości 1-1,29 TUI/g diety kazeinowej (tj. w koncentracji występującej w surowym ziarnie) spowodował nieistotny statystycznie spadek współczynników strawności białka. W przypadku izolat u TI z ziarna żyta istotny spadek TD nastąpił po podaniu 2,64 TUI/g diety, co odpowiada ok. 2-krotnemu stężeniu inhibitora w porównaniu z wartości a mi średnimi dla żyta. Podobnie dodanie izolatu inhibitorów trypsyny w ilości 0,75, 1,5 i 3,0 TUI/g diety nic obniżyło przyrostów u kurcząt, ani też nic spowodowało zmian w wykorzystaniu diety na przyrost masy tuszek w ciągu 10-dniowego okresu doświadczenia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies