Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of the soil type on the molecular structure, properties and conditions of occurrence of humous acids

Tytuł:
Effect of the soil type on the molecular structure, properties and conditions of occurrence of humous acids
Autorzy:
Ksiezopolska, A
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1401881.pdf
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Tematy:
beta-humus
humic acid
soil type
soil condition
soil property
molecular structure
fulvic acid
Źródło:
Acta Agrophysica; 2000, 35
1234-4125
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study presented here concentrates on the characteristics of the humous compounds of humic and fulvic acid fractions of ß-humus, originating from the typologically differentiated soils (podzolic soil and chernozem). The soils were chosen so as to emphasize differences between chemical structure and degree of aromatic nucleus condensation in the humous acids isolated from them. It was found that the structure of the humous substances isolated from the podzolic soil is characterised by the lowest degree of condensation of the aromatic nucleus and the lowest polymerisation, while the humous acids from the chernozem are characterised by the highest degree of condensation of the aromatic nucleus and the strongest polymerisation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies