Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessment of Environmental Risk from Coal Using Neutron Activation Analysis

Tytuł:
Assessment of Environmental Risk from Coal Using Neutron Activation Analysis
Autorzy:
Ileri, R.
Hacıyakupoğlu, S.
Esen, A.
Oruçığlu, E.
Erentürk, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1401232.pdf
Data publikacji:
2015-04
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
29.30.-h
89.30.ag
07.88.+y
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2015, 127, 4; 1010-1012
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study aimed to determine element concentration in coal samples and to assess Co, Cr, Se, Th and U leaching from coals exposed to a simulated coal cleaning process. Coal samples taken from a local area of Turkey were grounded and exposed to water for one month period. Then the cleaned samples were filtered and dried. The elemental concentrations in the samples before and after the cleaning procedure were determined by relative neutron activation analysis (NAA). Raw and water cleaned coal samples were irradiated in central irradiation tube of TRIGA MARK II Research Reactor at 250 kW for 6 h and measured for their activities by using high resolution gamma spectroscopy system. The results showed that leaching percentage for Se is up to 100% and for Co, Cr, Th and U up to 71%, 17%, 30%, 28% respectively.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies