Welsh onions are characterized by a relatively high storage potential, high nutritional value
and mild flavor, which contribute to their growing popularity among consumers. The aim of
this study was to determine the effect of Polimag S fertilizer applied at two doses on the macronutrient
content of edible parts of three Welsh onion cultivars.
A two-factorial field experiment was performed in a randomized block design with three replications.
It was set up in the Experimental Garden of the University of Warmia and Mazury in
Olsztyn, and conduccted in 2010-2011. The experimental factors were: (1) Welsh onion cultivars
Long White Ishikura, Parade and Performer, grown from seedlings for bunch harvest, and (2) the
application of mixed fertilizer, Polimag S, at two doses of 0.072 kg m-2 and 0.144 kg m-2. The seedlings
were grown in a greenhouse, where each year seeds were sown in boxes (50 cm x 30 cm),
between 14 and 20 March, to grow seedlings. At the two- or three-leaf stage, they were planted
out in a field between 17 and 26 April. Forty-two seedlings were planted on a plot, at the 20 cm x
30 cm spacing. Polimag S, applied as a supplemental fertilizer at two different doses, was mixed
with soil immediately before the transplanting of seedlings. A single harvest was carried out manually.
Marketable yield consisted of healthy Welsh onion plants, with thickened leaf-bases of
more than 1 cm in diameter, free from diseases, pests and mechanical damage. The chemical
composition of Welsh onion plants was evaluated immediately after harvest. The concentrations of
macronutrients (total N, P, K, Mg, Ca, S) were determined in edible parts of Welsh onion plants.
Statistical analysis revealed no significant effect of a cultivar on the macronutrient content
of whole Welsh onion plants, scapes and leaves. Leaves were characterized by the highest macronutrient
concentrations. Polimag S at a 50% dose contributed to a significant increase in the
total nitrogen and phosphorus content of whole plants. Wide Ca:Mg, Ca:P, K:Mg and K:(Mg+Ca)
ratios were noted in whole Welsh onion plants.
Siedmiolatka charakteryzuje się dość dobrą trwałością pozbiorczą, dużą wartością dietetyczną
oraz łagodnym smakiem, który wzbudza coraz większe zainteresowanie konsumentów warzyw.
Celem badań była ocena zawartości makroelementów w częściach jadalnych 3 odmian
siedmiolatki nawożonej zróżnicowanymi dawkami Polimagu S.
W latach 2010-2011 – w Ogrodzie Zakładu Dydaktyczno-Doświadczalnego Uniwersytetu
Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – przeprowadzono 2-czynnikowe doświadczenie polowe
w układzie losowanych bloków, w 3 powtórzeniach. Badano wpływ następujących czynników:
odmiany siedmiolatki Long White Iskihura, Parade, Performer przeznaczonej na zbiór pęczkowy
oraz nawożenie nawozem wieloskładnikowym Polimag S w dwóch dawkach – 0,072 kg m-2
i 0,144 kg m-2. Siedmiolatkę uprawiano z rozsady. Każdego roku, między 14. a 20, marca nasiona
wysiewano w szklarni-mnożarce do skrzynek wysiewnych o wym. 50x30 cm. W kolejnych latach
rośliny w fazie 2-3 liści sadzono pojedynczo na polu między 17. a 26. kwietnia. Na poletku sadzono
42 rośliny w rozstawie 20x30 cm. Uzupełniające nawożenie Polimagiem S w dwóch zróżnicowanych
dawkach zastosowano mieszając nawóz z glebą bezpośrednio przed sadzeniem rozsady.
Zbiór roślin wykonywano jednorazowo, ręcznie. Do plonu handlowego zaliczano rośliny o średnicy
cebuli powyżej 1 cm, zdrowe, nieporażone przez choroby i szkodniki, bez uszkodzeń mechanicznych.
Ocenę składu chemicznego siedmiolatki wykonano bezpośrednio po zbiorze. W częściach
jadalnych określono zawartość makroelementów (N ogólny, P, K, Mg, Ca, S).
Analiza statystyczna nie wykazała istotnego wpływu odmiany na zawartość badanych
składników w całej roślinie, łodydze rzekomej oraz liściach asymilacyjnych. Analizując zawartość
makroelementów w poszczególnych częściach jadalnych siedmiolatki wykazano, że najbardziej
zasobne w te pierwiastki były liście asymilacyjne. Zastosowanie 50% nawożenia uzupełniającego
Polimagiem S wpłynęło istotnie na zwiększenie zawartości N ogólnego i P w całych roślinach.
W całych roślinach siedmiolatki stwierdzono zwiększone proporcje między Ca:Mg, Ca:P oraz
K:Mg i K:(Mg+Ca).