Proces zamrażania w stanie częściowego odwodnienia (ang. dehydrofreezing) obejmuje częściowe osuszenie produktu przed mrożeniem. Niższa zawartość wody w produkcie podczas mrożenia daje następujące korzyści:
- niższe zużycie energii na jednostkę świeżego produktu w czasie etapu mrożenia i późniejszego składowania,
- obniżenie punktu krioskopowego, zmniejszenie ilości wody wymrażanej i wzrost szybkości mrożenia i rozmrażania.
Bezpośrednia osmoza była przebadana jako technika odwodnieniowa dla wielu rodzajów owoców. Uzyskano ponadto następujące korzyści:
- obniżenie zapotrzebowania na energię w procesie suszenia,
- wzrost ogólnej zawartości składników suchej masy w produkcie z utrzymaniem konsystencji.
- pobranie cukrów z syropu, lepsze zachowanie aromatu i lepsze zachowanie barwy,
- obniżenie kwasowości i polepszenie właściwości organoleptycznych,
- obniżenie skłonności do enzymatycznego brunatnienia.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00