Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies of Phase Diagram and Glass Transitions of a Liquid Crystal with Ferro- and Antiferroelectric Phases

Tytuł:
Studies of Phase Diagram and Glass Transitions of a Liquid Crystal with Ferro- and Antiferroelectric Phases
Autorzy:
Kolek, Ł.
Massalska-Arodź, M.
Majda, D.
Suchodolska, B.
Zalewski, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1399005.pdf
Data publikacji:
2013-12
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
64.70.kj
64.70.mj
64.70.pp
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2013, 124, 6; 909-912
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Based on the results of the differential scanning calorimetry, of transmitted light intensity measurements and of texture observations the phase diagram of 4-(6-heptafluorobutanoiloxyhexyloxy)biphenyl-4'-carboxylate(S)-4-(methyloheptyloxy-1-carbonyl)-phenyl (4H6) was obtained. The following phases were identified on cooling: isotropic, smectic A, smectic C*, smectic $C_{A}^\ast $ phases and a highly ordered phase called SmX and its glass. During heating transformation from glass of SmX to SmX phase and then transition to a metastable Cr2 phase, evolving to the more stable Cr1 phase, were observed. On further heating $ SmC_{A}^\ast $, SmC* and Sm phases were identified. When Cr2 was cooled, a glass transition was also observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies