Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of steaming, microwave treatment and gamma-irradioation on rapeseed microstructure

Tytuł:
Effect of steaming, microwave treatment and gamma-irradioation on rapeseed microstructure
Wpływ parowania, mikrofal i promieniowania na mikrostrukturę nasion rzepaku
Autorzy:
Fornal, J.
Jousselin-Hosaja, M.
Kozłowska, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1399000.pdf
Data publikacji:
1987
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Tematy:
electron microscopy
rapeseed
steaming
gamma-irradiation
microwaves
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1987, 13, 4; 299-308
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Structural changes in rapeseed following hydrothermal treatment are reported . SEM and TEM micrographs revealed significant changes in the seed microstructure. It was found that the intensity of these changes depends on the kind of treatment.

W prezentowanej pracy przedstawiono wyniki badań zmian mikrostruktury nasion rzepaku poddanych wybranym procesom mającym na celu inaktywację enzymu tioglukozydazy. Za pomocą skaningowego i transmisyjnego mikroskopu elektronowego wykazano zróżnicowany wpływ tych procesów na podstawowe składniki chemiczne nasion rzepaku - białko i tłuszcz. W kontrolnych nasionach rzepaku odmiany Skrzeszowicki zaobserwowano wy stępowanie dwóch typów ciał białkowych. Różniły się one głównie wielkością i rodzajem powierzchni (fot. 1-3). Wysunięto przypuszczenie, że ciała te mogą mieć znaczenie w lokalizacji tzw. ,,bomby olejku gorczycznego". Wykazano, że parowanie nasion w warstwie fluidalnej oraz działanie mikrofal powodują praktycznie identyczne zmiany mikrostruktury. Przejawiają się one w silnej denaturacji ciał białkowych, gromadzeniu się masy białkowe j w centralnej części komórki, a tłuszczu w pobliżu ścian komórkowych (fot. 4-7). Zastosowanie promieniowania γ spowodowało jedynie nieznaczną denaturację ciał białkowych, a także miało minimalny wpływ na zanik membran wokół kropel tłuszczu (fot. 8 i 9).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies