A strain of the yeast Candida curvata D was cultured on deproteinized whey medium. The effect of temperature and acidity on oil bio-synthesis yield as well as on Jactose utilization and reduction of chemical oxygen demand in the post-culture effluent was studied. The composition of the biomasses and of the oil was compared.
Drożdże Candida curvata D namnażano na podłożu z serwatki odbiałczonej. Badano wpływ temperatury i kwasowości czynnej środowiska na wydajność biosyntezy tłuszczu oraz dynamikę wykorzystania laktozy i stopień redukcji ChZT odcieku pohodowlanego. Porównano skład chemiczny namnożonych biomas oraz przeprowadzono charakterystykę jakościową uzyskanego tłuszczu. Najlepsze rezultaty uzyskano w temperaturze 30°C przy kwasowości czynnej podłoża pH 5,4 (25,53 g s.s. drożdży/1 dm³ i 7,40 g tłuszczu/1 dm³). Tłuszcz z drożdży zawierał ok. 44% kwasów nasyconych. Spośród kwasów tłuszczowych dominowały kwasy: oleinowy (ok. 48%), palmitynowy (ok. 28%), stearynowy i linolowy. Próba rozdziału trójglicerydów tłuszczu drożdży wykazała, że liczba atomów węgla w cząsteczce mieściła się w przedziale od 48 do 54. Obraz trójglicerydów był mało urozmaicony pod względem długości łańcucha z przewagą trójglicerydów zawierających 52 atomy węgla w cząsteczce.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00