Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Present and future trends in technology of sugar beets and potatoes under limited energy supply

Tytuł:
Present and future trends in technology of sugar beets and potatoes under limited energy supply
Stan obecny i tendencje przyszłościowe w technologii przerobu buraka cukrowego i ziemniaka w warunkach ograniczeń energetycznych
Autorzy:
Mercier, C.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1398940.pdf
Data publikacji:
1987
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1987, 13, 3; 213-223
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The future trends in technology of sugar beets is the reduction of energy supply by using vapor mechanical compression production of refined sugar only foom the first extraction step and the fermentation of the remaining molasses as ethanol. In potato processing the main energy recovery comes from using more efficient heat transfer and exchanger. Waste-water and wet by products treatment by methanogenesis is producing bioges used for heating in the plants. Better utilisation of different by products for food and feed is discussed.

Kraje EWG produkują 13 mln t cukru (1985-86), co stanowi 12% produkcji światowej. Są one największym eksporterem cukru. Plon buraków - 13 t suchej masy z ha. Zużycie energii 19-20 kg równoważników paliwa na tonę cukru. Na suszenie wy tłoków zużywa się 10 równoważników paliwa. Przemysł charakteryzuje się nowoczesnymi, urządzeniami o wysokiej wydajności. Duży rynek wewnętrzny i wzrastające zapotrzebowanie na cukier, zarówno rafinowany jak i nierafinowany. Brak specjalizacji pomiędzy krajami EWG sprzyja utrzymywaniu zakładów o mniejszej sprawności i tym samym produkujących drożej. System subsydiowania produkcji, jak również określenie maksymalnej liczby produktów, podobnie jak w USA, sprzyja używaniu innych czynników słodzących, jak również poszukiwaniu nowych możliwości przetworzenia, np. bioetanol. W przyszłości, ograniczenia energetyczne sprzyjać powinny wykorzystaniu kompresji mechanicznej w wyparkach, jak również kombinowanemu użyciu pary i energii elektrycznej wytworzonej w zakładach. Produkcja cukru tylko z pierwszej ekstrakcji i fermentacji etanolowej pozostałej w melasie masy cukru. Odpadki płynne i stałe mogą być przetwarzane na energię przez fermentację beztlenową. Badania naukowe dotyczą wzrostu zawartości -substancji fermentujących przez metody hodowlane technologii ekstrakcji, waloryzacji produktów ubocznych, co powinno przyczynić się do poprawy produkcji i ceny. Niektóre przykłady postępu dotyczyć mogą modyfikacji "in situ" ścian komórkowych w celu lepszej ekstrakcji, wykorzystywania wysłodków buraczanych jako błonnika dietetycznego dla ludzi. Otrzymywanie pektyn oraz ich modyfikacja powinny prowadzić do udoskonalenia technologu. Następnie hydroliza sacharozy w celu otrzymania syropu glukozy i fruktozy może być konkurencyjna w stosunku do syropu ze zbóż. Również rozważa się uwodornienie cukrów do sorbitolu i mannitolu do urozmaicenia surowców dla przemysłu przetwórczego. Produkcja ziemniaków w krajach EWG na cele skrobiowe wynosiła 4,5 mln t i 28 mln t na cele spożywcze. Jedna z technologii jest oparta na ekstrakcji skrobi po myciu, rozcieraniu, dekantacji i cedzeniu pulpy ziemniaczanej. Wydajność skrobi wynosi 94%. Znaczne ilości energii zużywa się na suszenie pulpy i zagęszczenie wód sokowych. Zmniejszenie zużycia energii jest możliwe przez zastosowanie mechanicznej kompresji i wykorzystanie procesów membranowych. W przetwórstwie ziemniaków spożywczych głównym źródłem oszczędności energii jest sprawne przenoszenie wymienników ciepła. Ze ścieków można wytwarzać biogaz jako źródło energii. W obu technologiach ewolucja wyposażenia jej automatyzacji, wykorzystywanie kombinowanych źródeł energii (paliwo, elektryczność, węgiel i gaz naturalny), wytworzenie biogazu, zwiększenie liczby produktów gotowych, uszlachetnienie produktów ubocznych powinno przyczynić się do poprawy efektywności.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies