Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Energy consumption for processing fruits and vegetables

Tytuł:
Energy consumption for processing fruits and vegetables
Zużycie energii w przetwórstwie owoców i warzyw
Autorzy:
Rag, M.A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1398926.pdf
Data publikacji:
1987
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1987, 13, 3; 235-244
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Studies on energy consumption for processing fruits and vegetables are reviewed. For most products, thermal energy constitutes a major portion of the total energy consumed. For this reason, studies have been conducted on thermal energy consumptoon en energy intensive unit operations such as blanching, sterilization, and evaporation. Energy consumed for frozen foods must consider the consumption in all segments of the total cycle of the foods.

Na ogólną ilość energii zużywanej w przetwórstwie owoców i warzyw składa się energia bezpośrednio zużyta, np. w formie paliwa i pośrednio, jak np. w postaci opakowań. Bezpośrednie zużycie energii dla indywidualnego produktu może być obliczone za pomocą analizy regresji, gdy zużycie energii na np. ogrzewanie pomieszczeń jest niewielkie lub może być łatwo ustalone. W wielu zakładach przemysłowych energia cieplna jest główną formą energii zużywanej bezpośrednio w procesach jednostkowych, jak blanszowanie i sterylizacja. Energia zużywana w różnego typu blanszownikach wynosi wg różnych danych od 0,47 do 1,05 MJ/kg produktu. W budowanych ostatnio blanszownikach zużycie energii wynosi 0,37 do 0,48 MJ/kg produktu. Na zużycie energii w cieplnych sterylizatorach do konserw składa się stałe ulatnianie się pary przez kurek odpowietrzalnika i straty przez powierzchnię autoklawu oraz potrzebna energia na wyjałowienie, co· jest zależne od szybkości załadunku puszkami. Wyparki do zagęszczania soku pomarańczowego i przecieru pomidorowego mogą być opisane iloczynem CN, w którym C jest wartością stałą, a N jest liczbą działów wyparki. Wielkość wartości C do zagęszczania soku pomarańczowego wynosi 0,82 do 0,85, a dla przecieru pomidorowego 0,73 do 0,84. Wśród pośrednich źródeł zużycia energii najistotniejszą wartość reprezentują opakowania metalowe i szklane. Ocena zużycia energii w zamrażalnictwie jest trudna, bowiem oprócz samego zamrażania energię zużywa się do transportu, dystrybucji i przechowywania w domu w stanie zamrożonym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies