Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Characterization of the yeasts (Blastomycetes) in some Fijian honeys

Tytuł:
Characterization of the yeasts (Blastomycetes) in some Fijian honeys
Charakterystyka drożdży (Blastomycetes) wyizolowanych z miodów wyspy Fidżi
Autorzy:
Poncini, L.
Wimmer, F.L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1398829.pdf
Data publikacji:
1986
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Tematy:
honey
yeast
osmophilic
bacteria
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1986, 12, 2; 143-151
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A suitable culture medium with a composition of 50% honey and 2% agar was developed. This gave optimum honey yeast and bacterial population growth. An identification of the major Blastomycetic (yeast) populations for seven Fijian honeys appear to have representatives of all the major yeast aspecies observed in foreign honeys, more than normal Brevibacterium and Gluconobacter bacterial population were detected.

Przebadano siedem próbek miodu miejscowej produkcji oraz wpływ zawartości miedzi (25%, 50%, 75% i 100%) w pożywce z 2% agarem na wzrost drożdży i bakterii. Najlepsze efekty osiągano stosując pożywki z 50% udziałem miodu (rys. 1 i 2). Zidentyfikowano 10 gatunków drożdży oraz 2 rodzaje bakterii Brevibacterium i Gluconobacter. Spośród drożdży zidentyfikowano: Saccharomyces torulosus, Zygosaccharomyces mellis, Saccharomyces globosus, Torulopsis maggi, Schizosaccharomyces octosporus, Zygosaccharomyces barkeri, Zygosaccharomyces rechteri, Saccharomyces rouxii, Candida reukaufii, Torula mellis, Torulopsis mogii (tab. 1).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies