Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Crystallisation Kinetics of Co_{75-x}M_xSi_{15}B_{10} (M = Fe, Mn, Cr and x=0, 5) Amorphous Alloys

Tytuł:
Crystallisation Kinetics of Co_{75-x}M_xSi_{15}B_{10} (M = Fe, Mn, Cr and x=0, 5) Amorphous Alloys
Autorzy:
Bayri, N.
Kolat, V.
Izgi, T.
Atalay, S.
Gencer, H.
Sovak, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1398669.pdf
Data publikacji:
2016-01
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
75.50.Kj
65.40.-b
68.55.A-
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2016, 129, 1; 84-87
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this study, the effect of Fe, Mn and Cr substitution for Co on the crystallization kinetics of amorphous $Co_{75-x}M_xSi_{15}B_{10}$ (M = Fe, Mn and Cr; x=0 and 5) alloys were investigated. The broad diffraction peaks in the X-ray diffraction patterns for as-quenched ribbons indicated that all of the samples exhibit an amorphous structure. The activation energies of the alloys were calculated from differential thermal analysis data using the Kissinger, Ozawa and Augis-Bennett models. The increased activation energy for Fe, Mn and Cr doped samples indicated that the thermal stability and the crystallization kinetics were improved in the doped samples. The value of the Avrami exponent indicated that the crystallization is typical diffusion controlled three-dimensional growth for all of the samples.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies