Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Investigations on the accordance of chemical composition of dairy products with standard specifications

Tytuł:
Investigations on the accordance of chemical composition of dairy products with standard specifications
Badania nad zgodnością składu chemicznego produktów mleczarskich z wymaganiami polskiej normy
Autorzy:
Bazydło, I.
Imbs, B.
Krygielski, L.
Czerwiński, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1398355.pdf
Data publikacji:
1980
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Tematy:
chemical composition of cheese
butter
skimmed milk powder
Polish Standard
statistical agreement
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1980, 06, 3; 183-196
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The following data were estabilished on the basis of the composition of cheese, butter and milk powder exhibited in 1976 standard deviation of the composition of these products from the Polish Standard, the level of statistical agreement of the products composition with the Polish Standards. Also calculated was a guarantee reserve ensuring statistical agreement of the composition of the exported products with Polish Standards.

Omówiono zgodność składu produkowanych w 1976 r. produktów mleczarskich. Badaniem objęto 8 rodzajów serów (solan, cheddar, edamski, podlaski, gouda, trapist, mazurski, tylżycki) z 7922 warów w 21 zakładach; 3498 partii masła z 8 zakładów i 657 partii proszku z mleka odtłuszczonego. Ustalono: a) odchylenia średniego składu serów, tj. wody, tłuszczu w suchej masie od wymagań PN oraz poziom statystycznej zgodności zawartości wody i tłuszczu w suchej masie serów z wymaganiami PN; b) odchylenia średniej zawartości wody w maśle oraz poziom statystycznej zgodności wody w maśle z wymaganiami PN; c) odchylenia średniego składu wody i tłuszczu w suchej masie proszku oraz poziom statystycznej zgodności tych składników proszku z wymaganiami PN. Wyliczono wielkość zapasu gwarancyjnego, pozwalającego na zapewnienie statystycznej zgodności składu produktów z wymaganiami PN na poziomie ufności 95%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies