The physico-chemical properties of syrups obtained by acidic and enzymatic hydrolysis of potato starch were investigated. The content of high-molecular dextrins in enzymatically obtained starch syrups was increased by additions of oxidized starch "Sulinex". The enzymatically obtained starch syrups containing 6-10% "Sulinex" were used in caramel mass production.
Zbadano właściwości fizykochemiczne syropów otrzymywanych w wyniku kwasowej i enzymatycznej hydrolizy skrobi ziemniaczanej. W wymienionych rodzajach syropów stwierdzono istotną różnicę w wartościach średnich mas cząsteczkowych dekstryn i wynikające stąd różnice w lepkościach pozornych tych syropów. Zawartość dekstryn wielkocząsteczkowych w enzymatycznie otrzymywanych syropach skrobiowych zwiększano dodając do nich skrobię utlenioną "Sulinex". Enzymatycznie otrzymywane syropy skrobiowe, zawierające 6-1010/o "Sulinexu" zastosowano do wyrobu mas karmelowych, które wykazywały właściwą higroskopijność podczas sześciomiesięcznego czasu przechowywania.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00