Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Composition of yellow dextrins

Tytuł:
Composition of yellow dextrins
Skład dekstryn żółtych
Autorzy:
Skalski, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1396404.pdf
Data publikacji:
1985
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Tematy:
dextrtn
molecular weight
dextrin fraction
oligosaccharides
paper chromatography
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1985, 11, 1; 79-84
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dextrins obtained from potato starch both under industrial and laboratory conditions are always a mixture of carbohydrates with a differentiated size of molecules. Structure of yellow dextrins considerably differs from that of amylose and amylopectin. Dextrins were separated into fractions and their quantities, mean molecular weights, degree of branchings and content of mono- and oligosaccparides, were determined.

Dekstryny otrzymane ze skrobi ziemniaczanej, zarówno w warunkach przemysłowych, jak i laboratoryjnych są zawsze mieszaniną węglowodanów o zróżnicowanej wielkości cząstek. Struktura dekstryn żółtych, zwłaszcza frakcji o większej masie cząsteczkowej znacznie się różni od struktury amylozy i amylopektyny. Cząsteczki dekstryn zbudowane są z reszt glukozowych, ale są bardziej rozgałęzione i mają dodatkowo inne wiązania, obok występujących w naturalnej skrobi. Aby stwierdzić jakiej wielkości cząstki występują w dekstrynach żółtych podzielono je na pięć frakcji. Rozdział prowadzono w taki sposób, że dekstrynę osadzoną w kolumnie na złożu celulozowym, wypłukiwano alkoholem etylowym o zmniejszającym się stężeniu od 95-14%. W otrzymanych frakcjach oznaczano średnią masę cząsteczkową, stopień rozgałęzień i procentowy udział frakcji. W pierwszej frakcji wymywanej alkoholem o najwyższym stężeniu średnia masa cząsteczkowa była niska od 980-1400, w następnych wzrastała do 16 000. Stopień rozgałęzień w dekstrynach, jak również we frakcjach był dużo większy niż w skrobi wyjściowej, a proste odcinki łańcuchów w cząsteczce zawierały przeważnie od 3-5 reszt glukozowych. Badane dekstryny otrzymane w wyniku prażenia skrobi, mają ilościowo najwięcej frakcji o masie cząsteczkowej od 5000-10000. Frakcja o najmniejszej masie cząsteczkowej, obok dekstryn zawierała w niewielkiej ilości cukry proste, jak glukoza, maltoza, maltotrioza, izocukry i wyższe oraz produkty rozkładu glukozy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies