Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies on antinutritive components of the rye grain. III. Comparison of changes in enzymatic activity and selected components of blood plasma in rats fed for long periods with diets rich in ground wheat and rye

Tytuł:
Studies on antinutritive components of the rye grain. III. Comparison of changes in enzymatic activity and selected components of blood plasma in rats fed for long periods with diets rich in ground wheat and rye
Studia nad antyodżywczymi składnikami ziarna żyta. III. Porównanie zmian aktywności enzymatycznej i niektórych składników osocza u szczurów żywionych śrutą pszenną i żytnią
Autorzy:
Tłuścik, F.
Polanowski, A.
Kupiec, R.
Rakowska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1396226.pdf
Data publikacji:
1991
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Tematy:
Triticale varietes
chemical composition
defferences
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1991, 17(41), 1; 3-10
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The rats fed for two generations F₀/F₁ with 80%wheat or rye diet, were kiled in the age of 3 mouths of F₁ and blood serum was taken. The activity of cholinesterase, ceruloplasmine, basic phosphatase and Kunitz antitrypsic activity were measured. Blood serum protein, protein electrophoretic fractions (albumins to globulina ratio) and cholesterol levels were estimated. No difference of ceruloplasmine, basic phosphatase activities and total cholesterol levels in rats fed rye or wheat was noted, which proves no changes in the internal liver transport. However the singnificant (p=0.001) difference in choliesterase activity and total protein level in blood serum showes inhibition of protein synthesis in the liver.

Po okresie długotrwałego żywienia szczurów dietą zawierającą 70% śruty żytniej lub pszennej, uzupełnionej kazeiną, glutenem, jajem w proszku oraz solami mineralnymi i witaminami do całkowitego zapotrzebowania na składniki pokarmowe, analizowano zawartość białka, stosunku albumin do globulin w surowicy krwi oraz aktywność niektórych enzymów i cholesterolu. Przy śladowej koncentracji (0.01) μM AR w surowicy krwi) oraz w całej wątrobie (nie stwierdzono nagromadzania się AR) stwierdzono znamienne statystycznie obniżenie poziomu białka w surowicy krwi, przy braku znamiennych różnic w stosunku albumin do globulin oraz spadek aktywności inhibitora trypsyny. Nie stwierdzono różnic w średniej zawartości cholesterolu całkowitego, jakkolwiek wystąpił znacznie większy rozrzut wyników u szczurów dietą żylnią w porównaniu z pszenną. Ponadto stwierdzono znamienne obniżenie (p<0,001) aktywności cholinoeslerazy, a podwyższenie ceruloplazminy przy braku różnic w aktywności fosfalazy alkalicznej. Uzyskane wyniki wskazują na niekorzystne oddziaływanie wysokiego udziału śruty żytniej na melabolizm młodych zwierząt. Jest kwestią otwartą, czy jest lo działanie pośrednie pentozanów żyta, bezpośrednie alkilorezocyn, czy też nie rozpoznanego jeszcze czynnika występującego w życie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies