Oddzialywanie skladu granulometrycznego, odczynu i materii organicznej gleby na zawartosc zelaza i manganu w ziarnie pszenicy The influence of granulometric composition, reaction and organic matter of soil on iron and manganese contents in wheat grain
W badaniach potwierdzono zależności między składem granulometrycznym, zawartością materii organicznej oraz odczynem a ogólną ilością żelaza oraz manganu w glebie. Wymienione właściwości wykazywały istotne zależności z zawartością żelaza i manganu w ziarnie pszenicy. Mimo zwiększającej się koncentracji tych składników w glebie, ich nagromadzenie w ziarnie zmniejszało się w roślinach pochodzących zarówno z gleb o wyższym pH, jak i z gleb o większej zawartości materii organicznej. Stwierdzono także istotną zależność między koncentracją manganu w ziarnie pszenicy i składem granulometrycznym, odczynem i materią organiczną gleby.
Studies confirmed association between granulometric composition and organic matter content vs. reaction and total amounts of iron and manganese in soil. Those properties showed significant dependence on iron and manganese level in wheat kernels. Despite of increasing concentrations of those elements in the soil, their accumulation in grain decreased in plants originating both from soil with higher pH, and that with higher organic matter content. Also significant association between manganese concentration in wheat grain and granulometric composition, reaction and organic matter was found.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00