Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Anisotropic Magnetic Properties of URhIn₅ Compound

Tytuł:
Anisotropic Magnetic Properties of URhIn₅ Compound
Autorzy:
Bartha, A.
Kratochvílová, M.
Sechovský, V.
Custers, J.
Dušek, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1385560.pdf
Data publikacji:
2015-02
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
75.30.Gw
75.50.Ee
81.10.Dn
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2015, 127, 2; 339-341
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We report on synthesis and anisotropic physical properties of URhIn₅. High quality single crystals were grown from In self-flux. The compound undergoes a second-order phase transition into an antiferromagnetic state at $T_{N}$ = 98 K. The transition is magnetic field independent up to 9 T. An increase of the resistivity ρ with j along the [100], [110] and [001] tetragonal axis indicates a spin-density-wave induced order with the gap opening first along the [001] direction. The magnetic susceptibility χ = M/H exhibits a strong anisotropy. Above T= 200 K, χ(T) follows the Curie-Weiss law with the effective moment of $μ_{eff}$ = 3.71 $μ_{B}$/U and the Weiss temperatures of $θ_{P}^{[100]}$ = -900 K and $θ_{P}^{[001]}$ = -500 K for H ∥ [100] and H ∥ [001], respectively. The characteristic Kondo-like temperature for URhIn₅ yields $T_{K}$= 125 K.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies