Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of varied NPK fertilisation on the yield size, content of essential oil and mineral composition of caraway fruit (Carum carvi L.)

Tytuł:
Effect of varied NPK fertilisation on the yield size, content of essential oil and mineral composition of caraway fruit (Carum carvi L.)
Wpływ zróżnicowanego nawożenia NPK na wielkość plonu, zawartość olejku eterycznego i skład mineralny owoców kminku zwyczajnego (Carum carvi L.)
Autorzy:
Kozera, W.
Majcherczak, E.
Barczak, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/13758.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Źródło:
Journal of Elementology; 2013, 18, 2
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Fertilisation is the main factor stimulating yields of herbaceous plants, including yields of active substances per area unit. The aim of the research was to evaluate the yielding and chemical composition of fruits of cv. Koñczewicki caraway grown in a pure stand and supplied different rates of mineral fertilizer. The results are derived from a controlled, one-factor, micro-plot experi- ment set up with four replications in a split-plot design. The experimental factor consisted of NPK mineral fertilisation introduced into soil at the following rates per hectare: A 0 – without mineral fertilisation, A 1 – 103.9 kg NPK (37.5 kg N+17.6 kg P+4 8.8 kg K), A 2 – 209.8 kg NPK (75 kg N+35.2 kg P+ 99.6 kg K), A 3 – 314.7 kg NPK (112.5 kg N+52.8 kg P+ 149.4 kg K). Mineral fertilisation in the control increased the caraway fruit yield, the yield of essential oil as well as the content of total nitrogen. The rates of 209.8 kg NPK ha –1 and 314.7 kg NPK ha –1 caused a distinct decrease in the content of essential oil in cara- way fruits compared with the unfertilized treatment and with the fertilisation rate of 103.9 kg NPK ha –1 . Mineral fertilisation, in general, significantly decreased the content of total phosphorus, calcium, magnesium and sodium, although it did not differentiate sub- stantially the content of potassium in caraway fruits.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies