Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Geopolymerisation of Mechanically Activated Lignite and Brown Coal Fly Ash

Tytuł:
Geopolymerisation of Mechanically Activated Lignite and Brown Coal Fly Ash
Autorzy:
Mucsi, G.
Molnár, Z.
Kumar, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1375557.pdf
Data publikacji:
2014-10
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
81.20.Wk
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2014, 126, 4; 994-998
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Geopolymers have been synthesized from mechanically activated lignite and brown coal fly ash. Mechanical activation of fly ash has been carried out using laboratory ball mill. To determine the structural changes in both, the fly ash and the resulted geopolymer, Fourier transform infrared spectroscopy measurements were performed. Isothermal conduction calorimetry method was applied to study the geopolymerisation reactions in mechanically non-activated (raw) and activated fly ash samples. The isothermal conduction calorimetry results showed similar peak intensity for mechanically activated (5-30 min) fly ash samples. However, the intensity of peak for 120 min milled brown coal fly ash was the highest. The compressive strength of the specimen was found to be dependent on the grinding residence time as well as composition/type of fly ash.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies