Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dietyloamina – metody oznaczania

Tytuł:
Dietyloamina – metody oznaczania
Diethylamine – determination method
Autorzy:
Romanowicz, B.
Gromiec, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/137324.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Centralny Instytut Ochrony Pracy
Tematy:
dietyloamina
analiza powietrza
stanowisko pracy
chromatografia gazowa
diethylamine
air analysis
workplace
gas chromatography
Źródło:
Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy; 2008, 1 (55); 13-25
1231-868X
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Metodę stosuje się do oznaczania stężeń par dietyloaminy w powietrzu na stanowiskach pracy. Metoda, którą przygotowano w dwóch wersjach, polega na adsorpcji par dietyloaminy na sorbencie Amberlit XAD-7, impregnowanym kwasem fosforowym (I wersja) lub na żelu krzemionkowym (II wersja), desorpcji związku roztworem kwasu siarkowego w wodnym roztworze metanolu i analizie chromatograficznej ekstraktu próbki doprowadzonego za pomocą roztworu wodorotlenku potasu do odczynu alkalicznego. Oznaczalność metody (w obu wersjach) wynosi 1,5 mg/m3.

The method is based on the adsorption of diethylamine vapours on Amberlit XAD-7/10% H3PO4. Samples are desorbed with 1 ml of 1:1 methanol: deionized water and analyzed by gas chromatography with a flame ionization detector (GC-FID). The determination limit of the method is 1.5 mg/m3.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies